Blog > Komentarze do wpisu

placuszki z domową ricottą

  

Te placuszki zrobiłam po wcześniejszym zrobieniu ricotty, wyszły puszyste i leciutkie na niedzielne śniadanie lub popołudniowy deser idealne.

Składniki
1 szklanka mąki żytniej (typ720) i 1/2 szklanki mąki luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru brzozowego
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka jogurtu nturalnego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 puszki mleka kokosowego
170 g ricotty
 olej kokosowy  do smażenia


Wykonanie


W dużej misce połączyć suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka, oba mleka, jogurt oraz ricottę wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, a następnie dodać ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszać.

 Smażyć na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, musem jabłkowym itp.

sobota, 09 marca 2013, juriel1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!