Blog > Komentarze do wpisu

kokosowo - jogurtowe pianki

  

 



Na gorące dni najlepszy deser to zimny deser, tak więc polecam deser jogurtowo kokosowy bez pieczenia. Bazowałam na TYM przepisie i  zrobiłam z połowy porcji.

 

 Składniki


150 g ciastek czekoladowych
30 g masła, roztopionego lub bardzo miękkiego

 Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie ułożyć ją w foremkach lub szklankach lub w jednej większej formie, wyrównać i lekko ugnieść, wstawić do lodówki na 30 min. 

 Składniki na masę jogurtowo - kokosową


 200 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej*
 400 g jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej
 3 łyżki cukru pudru (lub wedle smaku)
 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie



Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.

 W misie miksera umieścić schłodzoną śmietankę kokosową. Ubić. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut.  Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować.

 Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Następnie wyłożyć ją na wcześniej przygotowaną masę herbatnikową, przybrać borówkami, wstawić do lodówki po czym zalać tężejąca galaretką.

 Ponadto

1 galertaka

borówki lub jagody
 
Przygotować galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić.

 
 * śmietankę kokoswą"zebrałam" z puszki mleka kokosowego, zimnego nie mieszanego

sobota, 24 sierpnia 2013, juriel1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!