niedziela, 09 lutego 2014

 

 

Surowy szpinak jadłam pierwszy raz ale napweno nie ostatni. Przepis pochodzi z ksiązki młodego uczestnika pierwszej edycji MasterChef Janka Paszkowskiego.

 

Składniki


2 garście szpinaku

1 szklanka możonego groszku

ok. 100 g fety

średnia czerwona cebula

miętę pominęłam

 

dressing 

oliwa z  oliwek

sok z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie

Groszek przelać gorącą wodą, odcedzić, szpinak umyć, osuszyć razem wymieszać, pokruszyć fetę, dodać cienko pokrojoną cebulę. Z podanych składników przygotuj dressing (uwga na sól bo feta jest dość słona) polej nim sałatkę, wymieszaj najlepiej łapkami jak radzi Janek.

Nie wiedziałam że mrożny groszek jest taki pyszny i słodziutki.

 

 

 

piątek, 07 lutego 2014

 

 

 

Tortów to ja raczej nie piekę, ale na tak szczególną okazję jak 50 urodziny to trzeba. Tort prezentował się jak widać a smakował pysznie a nawet bardzo pysznie. Zrobiłam go krok po kroku z przepisu Margarytki. Biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł czego bałam się najbardziej. Polecam bardzo.

 

Składniki 

 
6 dużych jajek
1 szklanka* cukru
¾ szklaki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego dobrego kakao
30 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżeczki octu
szczypta soli

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki (30 - 36 %)
200 g nutelli

Poncz:
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki likieru orzechowego, ewentualnie koniaku, winiaku albo innego mocnego alkoholu

Dodatkowo
1 słoik dowolnego dżemu 
200 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody
1 – 2 łyżki cukru pudru
podłużne biszkopty - około 30 sztuk
dowolne ozdoby

* szklankia o pojemności 250 ml

 

Wykonanie


 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Wszystkie rodzaje mąki i kakao przesiać przez sito i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką.
Białka oddzielić od żółtek (białka do dużej miski, żółtka do mniejszej). Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier (nie wszystko na raz). Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać – żółtka robią się prawie białe i będą „pączkować” (zwiększy się ich objętość, więc miseczka nie może być za mała). Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem około 2 minuty – aż masa będzie jednolita i gęsta. Wsypać mąkę (na 2 razy) i połączyć z masą jajeczną (na niskich obrotach miksera – ja to robię na 2 stopniu).
 Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Można to zrobić metodą nitkową, (którą stosuje Margarytka) ja też skorzystałam z tej metody, poszło gładko i równiutko. Biszkopt delikatnie naciąć dookoła na wysokości 1/3 i 2/3 – tak aby po przecięciu nitką powstały 3 równe krążki. W nacięcie włożyć nitkę, gdy dwa końce nitki się spotkają skrzyżować je i delikatnie przeciągnąć przez biszkopt – nitka zadziała jak najlepszy nóż. Z drugim nacięciem postąpić dokładnie tak samo. Biszkopt najlepiej przecina się na drugi dzień po upieczeniu.

Gdy biszkopt będzie przecięty przygotować poncz do nasączenia ciasta. Cukier rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody, dodać sok z cytryny, a gdy całość ostygnie wlać alkohol i wymieszać.

W międzyczasie, gdy poncz stygnie zrobić krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części.

 *Gdy krem jest gotowy można zabrać się za składanie tortu. 
Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dosyć grubo dżemem. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć ten krążek biszkoptu (obręcz powinna być zapięta) i obłożyć go podłużnymi biszkoptami. Na dżem wyłożyć część kremu i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć trzecim krążkiem i posmarować resztą kremu. Całość wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody i zostawić do lekkiego wystygnięcia – nie powinna jednak być zupełnie zimna przed wlaniem do śmietany. 200 ml śmietany obić z cukrem pudrem, pod sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę przełożyć do szprycy i ozdobić tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Można posypać starta czekoladą, ozdobić cukrowymi perełkami – tu pełna dowolność.
Po odpięciu tortownicy można zawiązać wstążkę, ale nie jest to konieczne, bo biszkopty nie odpadają – krem je „skleja” z biszkoptem.

*Tutaj niestety nie skorzystałam z rady autorki odnośnie zastosowania większej tortownicy po złożeniu tortu posmaroawałam każdy biszkopt kremem i dokleiłam do tortu resztę zrobiła wstążka a potem lodówka :) (po zdięciu wstążki biszkopty nie odpadły:))

Tagi: tort
09:12, juriel1 , deserowo
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 lutego 2014

 

Prosta w przygotowaniu przekąska do pracy lub dla gości. Ideałm byłoby zrobienie własnoręcznego placka jak na razie mam to w planach. Nie podaję dokładnej ilości składników bo to zależy od naszych upodobań oraz od tego jak duży rulon chcemy zjeść.

 

Składniki

wrapy

twarożek śmietankowy (np. almette)

rukola

łosoś wędzony

papryka czerwona

chrzan

świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Rukolę umyć i osuszyć, wymieszać serek z chrzanem. Wrapy podgrzać na patelni grillowej, posmarować serkiem, rozłożyć na nich rukolę ułożyć łososia, pokrojoną parykę, obsypać pieprzem, zwinąć. Smacznego. 

środa, 22 stycznia 2014

 

 

Robi się ją w kilka  minut nie licząc gotowania jajek.

 

Składniki

 

70 g żółtego sera

puszka tuńczyka

1 średnia cebula

3 jajka 

majonez

jogurt

sól, pieprz najlepiej świeżo zmielony

 

Wykonanie 

Jajka ugotwać na twardo. Majonez wymieszać z jogurtem. Sałatkę układa się warstwami. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach polać jogo-majo, pokruszyć odcisniętego tuńczyka znowu polać jogo-majo dodać cebulę pokrojoną w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i znowu jogo-majo następnie na tych samych oczkach tarki zetrzeć białko na końcu żółtko.

 

 

 

18:04, juriel1
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 stycznia 2014

 

  

Właściwie to byłam zaskoczona tym połączeniem ale zaskoczenie okazało się miłe i smaczne.

 

Składniki (na jedną osobę) 

garść rukoli

pół małej czerwonej cebuli

2 płaty śledziewe

1 łyżka żurawiny do mięs

1 łżeczka syropu malinowego

ocet balsamiczny (ja użyłam kremu balsamicznego)

świeżo zmielony pieprz

sok z cytryny

pół łyżeczki cukru 

 

Wykonanie

Śledzie moczymy odpowiednio wcześniej. Cebulę kroimy w pół talarki dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 2 do 4 godzin. Rukolę myjemy, osuszamy, układamy na niej cebulę, śledzie pokrojone w paski, obsypujemy pieprzem, polewamy sosem przygotowanym z żurawiny, soku malinowego, sosu balsamicznego ewentualnie aby był trochę rzadszy dodajemy odrobinę przegotowanej wody. 

 

 

 

niedziela, 19 stycznia 2014

 

 

Ostatnio w sieci bardzo popularny jest chlebek bananowy, więc i ja postanowiłam go upiec. Miałam obawy co do jego słodkości, ale okazało się że banany i łyżeczka cukru brzozowego z wanilią w zupełności wystarczą, jest bardzo prosty w przygowtowaniu, blendera użyłam tylko do zmiksowania bananów resztę zrobiłam łyżką. Polecam. Znalazłam go na TYM blogu.

Składniki

3 dojrzałe banany
1,5 szklanki  mąki pełnoziernistej
20g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru brzozowego waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej) 
wiórki kokosowe
szczypta soli 

 

Wykonanie 

Banany zblendować, dodać resztę składników, wymieszć łyżką, wrzucić żurawinę. Wyłożyć do małej keskówki, obsypać wiórkami kokosowymi, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok.godziny. 

czwartek, 16 stycznia 2014

 

 

Awokado inaczej smaczliwka ma same zalety a pastę robi się bardzo szybko i łatwo.

 

Składniki

 

1 awokado

sok z ćwiartki limonki

1 ząbek czosnku

soszona bazylia

sól

 

Wykonanie

 

Awokado rozgnieść widelcem, dodać sól, wyciśnięty czosnek, sok z limonki i bazylię. Dokładnie wymieszać. 

wtorek, 07 stycznia 2014

 

 NA POCZĄTEK WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJ, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!

Minął rok odkąd prowadzę bloga, gdyby nie ta czteromiesięczna przerwa mogłabym zdmuchnąć jedną świeczkę, ale świeczki  nie będzie i tortu też nie, ale blog będzie tak będę go nadal pisać bo to lubię. Chociaż najchętniej zmieniłabym nazwę bo najlepiej z niej wychodzi mi gotowanie, ale się nie poddaję co to, to nie.

Dzień przed Sylwestrem odbyło się Drugie Spotkanie Szczecińskich Blogerów a właściwie małe kilku osobowe spotkanko, ale było sympatycznie, miło, smacznie i kalorycznie bo każda z nas przyniosła coś słodkiego. "Sprawczynią" spotkania była Asia a odbyło się ono w Public Cafe.

Więcej zdjęć TUTAJ. 

Ja na to spotkanie przygotowałam ciasto z żurawiną i białą czekoladą, które wcześniej upiekłam na Swięta Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto jest z TEGO bloga. 

 

Składniki: 

ciasto


3/4 kostki masła
1 szklanki brązowego cukru (dalam 3/4 szklanki)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
1,5 tabliczki białej czekolady


krem z serka


250 g (2 opakowania) serka Philadelphia (zdecydowanie najlepszy)
 1 szklanka cukru pudru (dałam pół szklanki)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 krople ekstraktu waniliowego (pominęłam)

polewa z białej czekolady


1 tabliczka białej czekolady
50 ml śmietanki

+ 50g świeżych (lub suszonych) żurawin 

 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Za pomocą miksera ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy mąkę. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (również pokrojoną na małe kawałki). Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

Serek philadelphia miksujemy z przesianym cukrem pudrem i sokiem z  cytryny.Smarujemy nim ciasto.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, wylewamy na serek, posypujemy żurawiną. 

 

poniedziałek, 02 września 2013

 

 

Lubię muffiny bo są szybkie w przygotowaniu a jak lubicie szarlotkę to polecam te z dodatkiem jabłek.

 

Składniki

 

2 duże jabłka

280 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżaczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody 100 g brązowego cukru

1 jajko

80 ml oleju

200 g maślanki

125 ml soku jabłkowego 

 

Wykonanie

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie produkty, w drugim mokre potem połączyć wszystko razem i na koniec dodać jabłka. Formy do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.  


               
Zanim zapiekłam warzywa przygotowałam sos ze świeżych pomidorów, który wypatrzyłam na TYM blogu.

Składniki na sos 

1 kg pomidorów (użyłam limy))
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie


Pomidory myjemy i kroimy.Wycinamy twarde części i kroimy na mniejsze kawałki. Na pstelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju,  wrzucamy pomidory i dusimy je, mieszając co jakiś czas, przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wstępnie przyprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dusimy dalej, przez około pół godziny, lub aż odparuje woda. Wtedy możemy dodatkowo przyprawić, dodajemy też posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Dusimy przez 3-5 minut i odstawiamy do przestygnięcia.  




 



Lubię takie zapiekane warzywa, może przygotowanie sosu zajmuje trochę czasu ale warto, poza sezonem używam pomidorów z puszki ale w sezonie nie ma co chodzić na skróty i należy korzystać ze świeżych warzyw i owoców dopóki są. Warzywa te stanowiły dodatek do pieczonej w folii aluminiowej ryby (dorsza).

 

Składniki

 

1 cukinia

1 ziemniak

1 cebula

pół dużej kalarepy

pół papryki czerwonej 

zioła prowansalskie

sól, pieprz

cheddar 

 

Wykonanie


Warzywa umyć, obrać te które tego wymagają, pokroić w plastry. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu a na nim układać warzywa następnie wyłożyć resztę sosu, sos posypać startym cheddarem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.

środa, 28 sierpnia 2013

 

 

 

Tę sałatkę zobaczyłam w telewizji i postanowiłam że muszę jej spróbować, gdyż jak już wspominałam bardzo lubię rukolę.

Gruszka do tej sałatki powinna być słodka.

 

Składniki

po garści rukoli na osobę

1 gruszka

100 g sera gorgonzola

2 łyżki słonecznika

 

na dressing

2 łyżki oliwy

2 łyżki syropu z agawy lub miodu 

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka sosu balsamicznego

sól, pieprz

Wszystkie składniki wlewamy do słoiczka zakręcamy, potrząsamy energicznie i gotowe. 

 

Wykonanie


Rukolę myjemy i osuszamy, rozkładamy na talerze. Gruszkę obieramy dzielimy na ćwiartki, kroimy na plasterki i rozkładamy na rukoli. Ser dzielimy na małe kawałeczki  i również rozkładamy na sałacie, na to sypiemy wcześniej uprażony słonecznik. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. 

 

niedziela, 25 sierpnia 2013

 




Zupa wyszła rewelacyjna pod każdym względem: smaku, konsystencji, koloru (jak dla mnie bo dla Pana Małżonka zbyt gęsta).  Polecam bardzo. Zrobiłam ją na podstawie TEGO przepisu.

 

Składniki 

1 duża posiekana cebula
2 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
900 g posiekanych pomidorów (u mnie lima)
1 posiekana czerwona papryka
4 posiekane marchewki
600 ml wywaru z warzyw
cheddar

Wykonanie


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Na dużą blachę do pieczenia wrzucić cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i marchewkę. Skropić oliwą. Obficie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec przez 40 minut. Następnie przełożyć upieczone wrzywa do gorącego wywaru, chwilę pogotować, przyprawić, zblendować i gotowe. Ja swoją zupę posypałam odrobiną startego cheddara.

 Przelać zawartość do naczynia i wymieszać blenderem na gładką masę. Przelać do garnka i podgrzać na małym ogniu. Sprawdzić smak i doprawić odawać z chrupiącym chlebem.

Tagi: pomidory zupa
13:17, juriel1 , zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 sierpnia 2013

  

 



Na gorące dni najlepszy deser to zimny deser, tak więc polecam deser jogurtowo kokosowy bez pieczenia. Bazowałam na TYM przepisie i  zrobiłam z połowy porcji.

 

 Składniki


150 g ciastek czekoladowych
30 g masła, roztopionego lub bardzo miękkiego

 Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie ułożyć ją w foremkach lub szklankach lub w jednej większej formie, wyrównać i lekko ugnieść, wstawić do lodówki na 30 min. 

 Składniki na masę jogurtowo - kokosową


 200 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej*
 400 g jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej
 3 łyżki cukru pudru (lub wedle smaku)
 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie



Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.

 W misie miksera umieścić schłodzoną śmietankę kokosową. Ubić. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut.  Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować.

 Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Następnie wyłożyć ją na wcześniej przygotowaną masę herbatnikową, przybrać borówkami, wstawić do lodówki po czym zalać tężejąca galaretką.

 Ponadto

1 galertaka

borówki lub jagody
 
Przygotować galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić.

 
 * śmietankę kokoswą"zebrałam" z puszki mleka kokosowego, zimnego nie mieszanego

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!