wtorek, 20 sierpnia 2013

 

 

To mój dzisiejszy obiad i drugie w  życiu risotto, wyszło szybko i pysznie.

 

Składniki

2 małe cukinie (u mnie żółta i zielona)

200 g pieczarek

140 g ryżu do risotto

lampka białego wytrawnego wina

ok. 500 ml bulionu warzywnego

parmezan

masło

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Wykonanie

Pieczarki i cukinię umyć, pokroić, poddusić na łyżce oliwy, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło a następnie ryż, smażyć chwilę aż sie zrobi przejrzysty, dodać wino jak odparuje dolewać stopniowo bulion od czasu do czasu mieszając, jak ryż będzie już miękki dodać cukinię i pieczarki oraz 2 łyżki startego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Wierzch risotto posypać odrobiną parmezanu oraz natką.

 

 

środa, 14 sierpnia 2013

 

 

 

 

Dziś mija miesiąc od ostatniego wpisu, trochę mi wstyd że zaniedbałam blog i to jeszcze żebym miała ważny powód a to było lenistwo, upał i urlop (chociaż urlop jest dobrą wymówką?), ale oczywiście zdięcia robiłam a jakże by nie. No ale dobra koniec lenistwa biorę się do roboty czyli za blogowanie, dietę i regularny wysiłek fizyczny bo w końcu po to mam nowy rower aby na nim jeździć :).

Na początek placek ze śliwkami i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej o tej porze roku lubię takie ciasta bo są szybkie, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ułożyć dowolne owce, wstawić do piekarnika i gotowe.

 

Składniki

2 jajka

200 g cukru trzcinowego Muscovado

150 mąki pszennej

200 mąki pełnoziarnistej

400 g jogurtu naturalnego

100 ml oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

śliwki



Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć wypestkowane śliwki. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam cynamonem i pudrem. 
 

niedziela, 14 lipca 2013

 

 Dziś po raz kolejny bakłażan tym razem w postaci sałatki, która była moją kolacją w pracy. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo"

Miałam jeszcze jedno zdjęcie bakłażana z piekarnika ale chyba gdzieś wyparowało :)

 

Składniki

1 bakłażan

70 g sera typu feta

2 łyżki uprażonego słonecznika (w orginale orzeszki piniowe)

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

oregano, estragon, mięta (w miarę możliwości świeże)

sól, pieprz 

oliwa

 

Wykonanie

Bakłażana pokroić w plasterki, posolić, odstawić, gdy puszczą sok wypłukać, osuszyć. Zmiażdżonym czosnkiem oraz połową pokrojonych ziół, solą, pieprzem i oliwą posmarować bakłażany. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W occie rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz, wlać oliwę i wymieszać. Bakłażna ułożyć, pokruszyć ser, obsypać słonecznikiem i resztą ziół, polać sosem. 

 

sobota, 13 lipca 2013

 




Te babeczki są cudowne, mięciutkie i lekkie, połączenia słodkiego i kwaśnych malinek polecam bardzo ja do swoich użyłam świezych malin ale myślę że inne owoce też się nadadzą i nie omieszkam spróbować a jak spróbuję to napewno napiszę. Przepis pochodzi z TEJ strony.

 

Składniki

250 g mąki pszennej razowej
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
80 g oleju
200 ml mleka
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g malin

 

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce. Jajko, olej i mleko mieszamy w drugiej misce. Do przestudzonej, ale płynnej czekolady dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy. Dolewamy czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki. Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami na wirzch układamy po kilka malin. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

 


Przepis na ten gulasz pochodzi z TEGO bloga. Jest pyszny i tyle.

Ja swój gulasz pokroiłam w mniejsze kawałki i gotowałam w pod pokrywą szybkowarową, co zaoszczędziło mi czasu.

 

Składniki


50 dag wołowiny na gulasz
 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (ja dałam białe bo akurat takie miałam otwarte)
1 puszka pomidorów bez skóry (wraz z sokiem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki 
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
oliwa

 

Wykonanie


 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać wino oraz dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w piórka cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, gożdzikami i oregano. Tak jak wspomniałam wcześniej dusiłam je w szybkowarze około 1 godziny. (Uwaga: Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą wodą.)

Posypałam swój gulasz świeżym tymiankiem i podałam z sałatką grecką. 

 

środa, 10 lipca 2013


 

 

Choć moja rodzinka sie trochę krzywi na pizze z mąki pełnoziarnistej to i tak zjadają. Moja pizza wychodzi raczej cienka bo taką wolimy chociaż na zdięciu wglada n grubszą :)

 

Składniki na ciasto

 

300 g mąki pełnoziarnistej

ok. 1 szkl. ciepłej wody

50 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oliwy

sól

 

Składniki na sos

 

puszka pomidorów krojonych 

pół cebuli

2 zabki czosnku

sól, pieprz

zioła prowansalskie

świeża bazylia

syrop z agawy, keczup (opcjonalnie) 

 

Wykonanie  sosu

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy, przesmażamy na łyżce oliwy aż cebula się zeszkli, wlewamy pomidory z puszki, gotujemy ok. 10 minut od czsu do czsu mieszjąc, przyprawiamy ziołami solą i pieprzem na koniec dodajemy pokrojoną bazylię, studzimy. 

 

Dodatki na pzze

 

2 kulki mozzareli

kawałek sera z niebieską pleśnią 

kilka pieczarek

1 czerwona cebula

zioła prowansalskie 

kilka listków rukoli na upieczoną pizzę

 

Wykonanie 

 

W wyrabianiu ciasta jak zwykle pomógł mi thermomix. Nie czekam aż ciasto wyrośnie tylko od razu rozwałkowuję je na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, następnie rozsmarowuję sos a na nim rozkładam składniki pokrojone w plastry a cebulę w piórka, obsypuję ziołami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę ok. 30 minut w 170 stopniach. Na upieczoną pizze układam rukolę. 

 

Dodatki na pizze mogą być różne i zależne od upodobań np.:oliwki, szynka, ananas, kurczak, różne gatunki seów. 

 

wtorek, 02 lipca 2013

 

 



Sama nie wiem dlaczego moja ulubiona sałatka z rukoli pojawia się dopiero teraz na blogu, robię ją dość często bo jak dla mnie jest pyszna. Polecam.

 

Składniki (dla 2 osób)

 

100 g rukoli 

100 g sera z niebieską pleśnią

kilka plastrów szynki dojrzewającej lub polędwicy wędzonej lub każdej innej szynki

garść orzechów włoskich

4 łyżki oliwy*

2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki kremu balsamicznego lub octu balsamicznego

świeżo zmielony pieprz 

 

Wykonanie

 

Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach. Szynkę pokroić na cieniutkie paseczki i zesmażyć na suchej patelni na tzw. skwarki, rozłożyć na rukoli. Orzechy lekko posiekać i uprażyć delikatnie na suchej patelni, rozłożyć na talerze. Ser pokruszyć również na rukolę. Z oliwy, syropu i balsamico przygotować sos, polać nim sałatkę, obsypać świeżo zmielonym pieprzem.

* ja z reguły używam oleju z pestek winogron lub rzepakowego czasami oliwy delikatnej  

 

poniedziałek, 01 lipca 2013

 

 

Deserowo, słodko i pysznie.

 

Składniki

 

1 kg truskawek 

1 łyzka mąki ziemniacznej

 

Kruszonka 

6o g masła

2 łyżki płatków owsianych

1 łyżka mąki pełnoziarnistej

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka wiórków kokosowych

pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie 

Truskawki pozbawiamy  szypułek, myjemy, osuszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą posypujemy nią truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 30-40 minut.

 

niedziela, 30 czerwca 2013

 

Zupa jest pyszna inna niż zwykła kalafiorowa, znaleziona TUTAJ. Polecam.

 

Składniki

 

1 kalafior

 4 ziemnaki

3 marchewki

1 cebula 2

ząbki czosnku

1łyżeczka curry

koperek

5 łyżek śmietanki (30%)

sól, pieprz

 

Wykonanie 

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane masło. Przyrumienić. Po chwili dodać cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.
Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego bulionu i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Dodać curry i ewentualnie sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

czwartek, 27 czerwca 2013

 

Jest pyszna i stanowi świetny dodatek do obiadu.

 

Składniki

1 brokuł

1 marchewka

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

sok z cytryny, syrop z agawy do smaku

 

Wykonanie

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, poszatkować razem z marchewką (u mnie zrobił to thermomix) ale może to być każde inne urządzenie do rozdrabniania. Z majonezu i jogurtu przygotować sos, przyprawić, wymieszać z brokułem, odstawić. 

 


środa, 26 czerwca 2013

Absolutnie nie dietetycznie ale pysznie. Przygotowałam je na podstawie TEGO przepisu.

 

Składniki

 

ciasto francuskie

pomidorki koktajlowe

małe mozzarelki

domowe pesto

świeżo mielony pieprz

mleko do posmarowania brzegów ciasta

 

Wykonanie

Ciasto rozłożyć, delikatnie naciąć 1 cm od brzegu wszystkie krawędzie ciasta (najlepiej tak aby ciasta nie przeciąć), posmarować pesto (tylko do tych naciętych brzegów), ułożyć pokrojone na połówki pomidorki i mozzarelki, obsypać pieprzem, posmarować mlekiem brzegi ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. około 20-30 minut.


 

17:50, juriel1
Link Komentarze (3) »


 

 

 

To ciasto nie jest urodziwe, ale pyszne i zniknęło w ciągu dnia. Zrobiłam je z TEGO przepisu z tym że podwoiłam składniki i dodałam mąkę razową.

 

Składniki


2 jajka

200 g cukru trzcinowego Muscovado 

170 mąki pszennej

170 mąki pszennej razowej

400 g jogurtu naturalnego

100 ml oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

truskawki

 

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki poza truskawkami. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć truskawki. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam cynamonem i wiórkami kokosowymi. 

 

 

sobota, 22 czerwca 2013




Bakłażan po raz drugi, lubię go bardzo i w każdej postaci i dzisiaj delikatne roladki z serem.

 

Składniki

 

1 bakłażan

200 g sera kanapkowego może być tez chudy twaróg

3 łyżki jogurtu  naturalnego

2 ząbki czosnku

świeży tymianek i bazylia

sól, pieprz

oliwa

pomidor do dekoracji

 

Wykonanie 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić odstawić jak puści soki opłukać i osuszyć. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, posnarować oliwą. Zgrillować lub upiec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach. Serek wymieszać z jogurtem dodać posiekane zioła,resztę zmiażdżonego czosnku, przyprawić. Masę nakładać na plastry bakłażana, zwinąć.  

 

 

 

 

 

Zapraszam na moją stronę na fb

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!