piątek, 25 stycznia 2013

  

 

 

Odchudzona dlatego, że nie gotuję jej już na boczusiu tylko na wędzonym kurczaku ale jak dla mnie i mojej rodziny nadal pyszna. Polecam. 

Składniki

1 udko wędzone bez skóry

200g grochu łuskanego połówek 

1 starta marchewka

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie

majeranek, sól, pieprz 

 

Udko obrać ze skóry odzielić od kości pokroić w paski, zetrzeć marchewkę, dodać groch, przyprawy, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu w trakcie gotowania zupa zgęstnieje  więc w zależności od tego jaką konsystencję zupy lubicie można dodać gorącej wody.Polecam tę zupę jest smaczna i szybka.

 

Tagi: zupa
19:33, juriel1 , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 stycznia 2013

Jak w tytule szynka gotowana, prosta i smaczna domowa wędlina, jak robiłam ją pierwszy raz to myślałam sobie jak to może wyjść skoro jak piekę w rękawie to ponad godzinkę a tu 2 razy po 10 minut, ale wyszła a potem gotowałam ją drugi, trzeci i kolejny za każdym razem wychodzi nawet wtedy gdy zagapiłam się z czasem i zamiast 10 gotowała się około 40 minut i wówczas też się nie wysuszyła chociaż się tego obawiałam. Przepis wyczytałam na blogu Lepszy Smak

Składniki 

Szynka tzw. kulka

Przygotowanie zalewy.
Do 2 l wody dodać:
0,5 szklanki soli kuchennej (u mnie 1/3 szklanki)
1 łyżeczkę od herbaty cukru
5 liści laurowych
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżeczkę chili w proszku (u mnie płatki)
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca + 6 ziaren ziela angielskiego
Zagotować i ostudzić pod przykryciem.


 Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce. (u mnie cała noc)

 Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.

 Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.



 Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól.
  


poniedziałek, 21 stycznia 2013

 

 

 Dziś do pracy na kolację  sałatka z rukoli i suszonych pomidorów (dopiero niedawno przekonałam się jakie są pyszne).

Składniki 

60g rukoli

kulka mozzarelli

5-6 suszonych pomidorów

2 łyżki uprażonego słonecznika

pieprz

 

Dressing

2 łyżki oliwy

2 łyzki octu balsamicznego

1 łyżka syropu z agawy

 

Składniki dressingu łączę ze sobą i wylewam do pojemnika w którym będę przechowywać do czasu kolacji. Rukolę myję i osuszam na to wykładam pokrojoną w paski mozzarellę i pomidory oraz słonecznik, oprószam świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

niedziela, 20 stycznia 2013

 

 Ostatnio w mojej kuchni pojawiła sie ciecierzyca czyli groch włoski który w 25% składa się z białka a także jest bogaty w fosfor, potas, witaminy z grupy B oraz błonnik. Przepis pochodzi z biedronkowej gazety"Smaki życia".

 

Składniki 

300g cieciorki

1 łyżka startej skórki z cytryny

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka soli

0.5 łyżeczki pieprzu

kawałek ostrej papryczki

2 łyżki oliwy 

1 puszka pomidorów z puszki

250 ml śmietanki (u mnie mniej)

kolendra (u mnie natka pietruszki) 

 

Cieciorkę namoczyć  na noc, ugotować do miękkości (mój patent aby nie bawić się za każdym razem w gotowanie, to gotuję jednorazowo całą paczkę, odcedzam i zamrażam, kiedy potrzebuję to nie muszę za każdym razem jej gotować). W moździerzu utrzeć czosnek, pieprz, skórkę z cytryny, kminek, sól, imbir i paprykę. Powstanie aromatyczna pasta, którą wrzucamy na rozgrzaną oliwę po chwili dodając pomidory i smażąc razem 4 minuty co jakiś czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i po chwili dołożyć cieciorkę aby składniki połączyły się. Psypać kolendrą lub natką. 

 

 

 

Zapraszam do zalajkowania mojego fanpejdża: http://www.facebook.com/pages/Gotowanie-odchudzanie/553895567955676

 

 

17:40, juriel1
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 stycznia 2013

 

 

Jest sobota musi być deser, przepis wypatrzony w jakimś damskim czytadle, wyszło fajne nie zasłodkie, wilgotne, najlepsze z kleksem bitej śmietany.

Składniki

150g masła

80g miodu (u mnie cukier brązowy)

3 jajka

50g mąki tortowej

125g płatków owsianych 

2 łyzeczki ekstraktu z wanilii 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka skórki cytryny (u mnie sok) 

 600g jabłek

 

dodatkowo

300ml śmietany 30%

uprażone migdały

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładko dodajemy po jajku. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy płatki owsiane, sok z cytryny oraz ekstrakt wniliowy. Następnie jabłka wcześniej pokrojone w  kostkę. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. około 45 minut.

Ubić śmietanę, zdobić tuż przed podaniem, obsypać płatkami migdałowymi. 

 

 

piątek, 18 stycznia 2013

 

 O wyższości pieczonych mięs nad kupnymi wędlinami nikogo chyba nie trzeba przekonywać tym bardziej że może być wykorzystana w dwojaki sposób, jako pieczeń na obiad i jako wędlina, a także można ją przyprawić tak jak lubimy oraz upiec lub ugotować.

Składniki

1,4kg schabu

 po 1 łyżeczce ulubionych przypraw u mnie były to sól, pieprz, papryka, czubrica zielona, miód, musztarda z widocznymi ziarenkami, 2 listki laurowe, po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego

rękaw do pieczenia

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem z przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią schab owijamy go szczelnie folią aluminiową i zamykamy w lodówce na co najmniej 24 godz. po tym czasie przekładamy schab do rękawa foliowego nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż mięsko całkiem wystygnie.

 

 

 

Tagi: mięso
09:49, juriel1 , do chleba
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 stycznia 2013

 

 Na niedzielny obiad proponuję gulasz drobiowy, wstążki z cukinii i marchewki na parze oraz surówka z białej kapusty. Dla reszty rodzinki były jeszcze ziemniaczki oczywiście.

Składniki

0,5kg udźca z indyka

200g pieczarek

1 cebula

ulubione przyprawy u mnie papryka, czosnek, tymianek,sól, pieprz

 

 Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso, obsmażyć, nastepnie cebulę i pieczarki oraz przyprawy dusić pod przykryciem do miękkości.

Cukinię i marchewkę pokroić na paseczki obieraczką do warzyw i uparować w parowarze. 

Surówka

kapusta biała

marchewka

czerwona cebula

jabłko

jogurt naturalny

czosnek 

sok z cytryny

syrop z agawy 

przyprawy 

 

Do surówki nie podaję ilości bo pewnie każdy wie ile ma zrobić dla swojej rodzinki ja robię dużo jak na trzy osoby.

Kapustę poszatkować, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę z pozostałych składników przygotować sos wymieszać 15 min. przed podaniem.  

 

 

Tagi: mięso obiad
07:53, juriel1 , obiad
Link Dodaj komentarz »

 

 

 

 

 Dziś propnuję twrożek na kanapkę, zrobiłam jak dla mnie niekonwencjonalnie bo oprócz cebulki wkroiłam także kilka suszonych pomidorów z oliwy i wyszło fajnie.

Składniki

200g chudego twrogu ekologicznego

ćwiarteczka małej czerwonej cebulki

5 pomidorków suszonych

2 łyżki jogurtu naturalnego

mleko 

sól, pieprz

 

Twaróg rozgnieść widelcem dodać jogurt, mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pokrojoną cebulę oraz pomidory, sól i pieprz do smaku.

 

 

środa, 16 stycznia 2013

 

 

 

 

Dla lubiących rukolę świetny przepis na słatkę lekką i pyszną oraz dzięki dodaniu miodu słodką. Ja swoją zrobiłam z połowy składników, bez dodatku ogórka (bo to nie sezon) oraz bez dodatku sera za to z dodtkiem startego parmezanu. Przepis znalazłam TU. 

Składniki


150g piersi z kurczaka
65g świeżej rukoli
150g sera gouda(pominęłam) 
1 zielony ogórek(pominęłam) 

1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka płynnego miodu
zioła prowansalskie
sól, pieprz

 

Dressing

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki musztardy

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

pieprz, sól, chilli 

Piersi z kurczaka przypraw i odstaw na ok 2 godz aby się zamarynowały, następnie podsmaż na patelni bez tłuszczu jak się usmaży dodaj miód aż się skarmelizuje a kawałki mięsa zbrązowieją. Rukolę umyj i osusz, polej przygotowanym dressingiem, wyłóż kurczaka, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz startym parmezanem.Smacznego! 

 

 

niedziela, 13 stycznia 2013

 

Inna owsianka dletego, że to miały być ciaskta amarantusowe:) już mieszając skłdniki wiedziałam że coś nie wyjdzie chociaż robiłam je nie pierwszy raz ale że w mojej kuchni nic się nie może zmarnować więc mieszanka ta jest doskonałym śniadaniem z dodatkiem mleka lub jogurtu, o zaletach amarantusa pewnie wiecie ale dla przypomnienia: ma więcej wapnia niż mleko-świetny dla alergików ze skazą białkową,więcej żelaza niż szpinak,magnezu niż czekolada, błonnika niż owies,wartościowe białko,nie zawiera glutenu.Przepis znalazłam TU trochę go zmodyfikowałam [i dlatego nie wyszły ciasteczka?:)]

Składniki:
 

100 g amarantusa ekspandowego (ja dałam ekologiczny)

80 g mąki (pół na pół pełnoziernistai owsiana)

80 g roztopionego masła

1 białko jaja(ubite na pianę)

50g orzechów laskowych (lub innych)

50g łuskanych pestek słonecznika

50g sezamu

30g wiórek kokosowych

50g płatków owsianych

3 łyżki migdałów w słupkach

3 łyżki żurawiny

110g miodu lub syropu z agawy (ja dałam cukier brązowy i to chyba była przyczyna niezwiązania ciasteczek)

szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i mocno uklepujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 st C około 25 min (aż się zrumieni).  

 

czwartek, 10 stycznia 2013

 

 

Na tę roladę miałam ochotę już dawno i w końcu zrobiłam jest pyszna, kolorowa i zdrowa na imprezkę w sam raz, przepis znalazłam na moim ulubionym blogu TU, troszkę odjęłam, troszkę dodałam.

Składniki: 
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku
30 g (2 łyżki) masła
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej 
sól i pieprz

Farsz łososiowy: 
2 szt twarożku śmietankowego ( Almette jogurtowy)

2 ząbki czosnku(może być też chrzan)
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia(dałam za mało co widać już na zwiniętej roladzie)

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia.

Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)

Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.

Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.

Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.

Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia tak aby pokryły całą powierzchnię. 

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny.  

 

wtorek, 08 stycznia 2013

 

 

Na diecie też można sobie dogadzać i zjeść coś słodkiego stąd te babeczki. W orginale TU  było to ciasto ja zamieniłam je na ok. 20 małych babeczek z moimi lekkimi zmianami. 

Składniki: 
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej (u mnie luksusowa)
½ szklanki kakao w proszku(dałam mniej)
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
szczypta soli

¼ szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki esencji waniliowej
100 g miękkiego masła
150-180 g cukru brzozowego
250 g sera ricotta
3 duże jajka


Wykonanie:
Zaparzyć kawę espresso i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.
 
W misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

W dużej misce ubić masło z dodatkiem cukru brzozowego. Dodać ser ricotta oraz esencję waniliową i dokładnie wymieszać. Dalej ubijając dodawać kolejno po jednym jajku. Zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodawać na przemian suche składniki oraz kawę aż do momentu jak utworzą jednolitą masę. 

Piec 20-25 minut do suchego patyczka.  

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!