sobota, 22 czerwca 2013



Pyszna i intensywna zupa. Przepis na nią pochodzi z TEGO bloga

Składniki



1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml przecieru pomidorowego 
 sól, pieprz oraz ostra papryka
oliwa z oliwek

Wykonanie


Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.

 

 

 

wtorek, 18 czerwca 2013

 

Mięso i ziemniaki za jednym zamachem czyli z piekarnika do tego surówka z młodej kapusty oraz ogórki małosolne i czegóż chcieć więcej.

 

Składniki

 

części z kurczaka

8 ziemniaków

marynata

sól, pieprz

oliwa

świeże i suszone zioła

 

Wykonanie

Kurczaka zamarynować i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części, polać oliwą tak aby każdy był dobrze nią wysmarowany posolić, obsypać pieprzem oraz ziołami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego na nie ułożyć mięso, piec godzinę w temp 180 stopni ostatnie 10 min z termoobiegoiem dla zrumienienia.

Tagi: drób obiad
12:45, juriel1 , obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 17 czerwca 2013




Robi się naprawdę gorąco a na upały najlepszy chłodnik, pyszny orzeźwiający.

Składniki

2 pęczki botwinki z małymi buraczkami

1 pęczek rzodkieki

3 ogórki gruntowe

1 litr bulionu wrzywnego

pęczek koperku

1 duży jogurt naturalny

sól, pieprz

syrop z agawy

sok z cytryny

jajka 

 

Wykonanie

Botwinę umyć, pokroić wraz buraczkami, wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 10 minut, zakwsić sokiem z cytryny dla pięknego koloru. Ostudzić. Rzodkiewkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do botwiny, wlać jogurt, posiekany koperek, przyprawić, odstawić do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.   

sobota, 15 czerwca 2013

 

Tę sałatkę lubię jeść wiosną i latem nie wiem czemu akurat o tych porach roku smakuje mi najlepiej może dlatego że warzywa sa wtedy świeże i  dostępne. Idealna do pracy.

 

Składniki 

130 g suchej kaszy kuskus (tylko tyle akurat miałam)

2 średnie pomidory

1 ogórek gruntowy

po pół pęczka natki i koperku

oliwa (u mne ostra)

mięta (opcjonalnie) 

sól, pieprz 

 

Wykonanie 

Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu czyli zalać gorącą wodą 1 cm ponad kaszą, można posolić, odczekać aż wchłonie całą wodę, wymieszać,  dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórka oraz zieleninkę, przyprawić, dodać oliwę, odstawić do lodówki.

 

 

 Zainspiruj się kaszą!

 

 

 

 


 

 



Sezon grillowy  trwa, więc szaszłyki, mięska, kiełbaski królują u mnie wprawdzie nie z grilla ale z piekarnika pyszne szaszłyki z polędwiczki wieprzowej w super marynacie, którą można użyć do wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko na grilla.

 

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

1 czerwona cebula

po pół żółtej i czerwonej papryki

marynata-przepis pochodzi z TEJ strony


1/2 szklanki sosu sojowego (najlepiej taki z obniżoną zawartością soli)
1/3 szklanki wody (lub trochę więcej jeśli chcemy aby sos był mniej słony)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
 4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka syropu z agawy (w oryginale – 1 łyżka miodu+2 łyżki ciepłej wody)
2 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki wódki wyborowej


Wszystkie składniki sosu włożyć do dużego słoika (1 litr) typu twist. Mocno zakręcić i kilkukrotnie potrząsnąć, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatą polewać mięsa w czasie pieczenia na grillu, na ognisku lub na rożnie (na patelni albo w piekarniku).
Mięs nie solić! Sos jest dość słony, bo zawiera sos sojowy. 

 

Wykonanie 

Polędwiczkę pokroić w kwadraty jednakowej wielkości zamarynować, odstawić do lodówki. Paprykę pokroić w większe paski, cebulę w krążki. Nabijać na patyczki naprzemiennie, piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w 180 stopniach. 

 

 


 

 

wtorek, 11 czerwca 2013

Kilka dni demu przeżyłam baaardzo  miłe zaskoczenie gdyż zostałam nominowana do Libster blog przez Kosiarę.

 

Zasady: Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nominacji należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. 

Pora na moje odpowiedzi;

1. Który z gadżetów kuchennych jest Twoim ulubionym?

Jest ich wiele

2. Twój smak z dzieciństwa to...?

Drożdżowe bułki  z kaszą gryczaną mojej babci :)


3. Czy posiadasz swój kulinarny autorytet?

Nie


 4. Kto nauczył Cię gotować?

Sama się nauczyłam


5. Skąd wziął się u Ciebie pomysł na stworzenie bloga?

Syn mnie namówił 


6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła?

Chomara, kraba, wątróbki 


7. Ulubiony przepis to..?

Wszystko, co pyszne 


8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci?

Chyba azjatycka 


9. Jakie masz hobby poza gotowaniem?

Podróże


10.Jaki specjał ugotowałabyś dla ukochanej osoby?

Coś, co najbardziej lubi 


11. Kawa czy herbata? 

Kawa 

 

Czas na moje pytania 

1 Kto nauczył Cię gotować?

2 Co skłoniło Cię do blogowania? 

3 Czego nigdy byś nie zjadła?

4 Ulubiony program kulinarny?

5 Cego najbardziej nie lubisz w kuchni?

6 Kulinarna porażka

7 Sposób na handrę

8 Czego nigdy nie ugotujesz?

9 Kawa w kubku czy w filiżance?

10 Smak z dzieciństwa

11 Ulubiona potrawa

 

Oto moje nominacje, mam nadzieję że wyróżnieni odpowiedzą na pytania

1 http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/ 

2  http://feed-me-better.blogspot.com/

3  http://taniecsmakow.blogspot.com/

4 http://stokolorowkuchni.blox.pl/html 

5 http://mojepasjekrakow.blogspot.com/

http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/

7  http://filozofiasmaku.blogspot.com/

8  http://tancekuchenne.blogspot.com/

9  http://bezpszenicyy.blogspot.com/

10 http://margarytka.blogspot.com/

11 http://dietologaz.blogspot.com/ 

 

 

 

To był pyszny obiad lekki i szybki. Korzystałam z TEGO przepisu ale zamiast mozarelli dałam żółty ser.

 

Składniki

8 plastrów szynki (u mnie szwardzwaldzka)

na każdy plaster 3-4 szparagi

4 plastry żółtego sera

 

dodatkowo

rukola

oliwa

sos balsamiczny

syrop z agawy

świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, gotujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Szybko studzimy w wodzie z dodatkiem lodu. Na każdym plasterku szynki układamy pół plasterka żółtego sera na tym szparagi, zwijamy. Grillujemy na patelni. Zgrillowane szparagi układamy na rukoli polanej sosem przygotowanym z oliwy, sosu balsamicznego i syropy z agawy, posypujemy zmielonym pieprzem.
 




poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Już kiedyś wspominałam że lubię bakłażana i wszystkie inne wrzywa też lubię więc wymyśliłam sobie taką zapiekankę. Może to nie jest zupełnie mój autorski przepis ale nie wzorowałam na żadnym konkretnym.

 

Składniki

1 bakłażan

1 cukinia

1 pomidor

po ćwiartce papryki żółtej i czerwonej

1 mozarella light

plaster żółtego sera

5 łyżek przecieru pomidorowego

sól, pieprz

zioła prownsalskie, bazylia

oliwa, krem balsamiczny

 

 

Wykonanie

Bakłażana pokroić w plastry posolić odstawić na pół godzinki po tym czasie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponownie posolić,  popieprzyć, posmarować oliwą oraz kremem balsamicznym, zgrilować na patelni. Pozostałe wrzywa oraz mozarellę pokroić na plastry. Składniki układać w formie wysmarowanej oliwą, polać przecierem pomidorowym oraz ziołami. Polać przecierem pomidorowym (ten przecier to było pójście na łatwiznę, powinien być sos pomidorowy z pomidorów z puszki z cebulką, czosnkiem i ziołami)  i ułożyć ser. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40 minut. 

 

niedziela, 09 czerwca 2013

Po pysznym odwróconym cieście z rabarbarem przyszła kolej na truskawki w cieście, skorzystałam z tego samego przepisu. Też jest pysznie, chociaż bałam się dać więcej truskawek bo myślałam że ciasto może nie urosnąć, ale wszystko przede mną, sezon na truskawki jeszcze trwa. 

 

Składniki

ciasto jak wyżej

truskawki

Wykonanie

Wyrobić ciasto, wyłożyć do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem na cieście ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki ,wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam lekko cukrem pudrem oraz pociętymi listkami mięty. 

 

sobota, 08 czerwca 2013

Kolejny przepis z cyklu "sezon na... " bo jak tu sobie wyobrazić wiosnę bez szczawiu i tak oto dziś zupa szczawiowa, dzięki temu że był to "swojski" szczaw była naprawdę kwaśna.

 

Składniki

pęczek szczawiu

2 średnie młode ziemniaki

1 litr wywaru warzywnego

4 łyżki śmietanki

po 1 jajku na osobę

sól, pieprz

 

Wykonanie

Szczaw przebrać, opłukać, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić. Zagotować wywar wrzucić ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków, wrzucić szczaw chwilę pogotować, dodać śmietankę oraz przyprawy. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

piątek, 07 czerwca 2013


 

Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem musi wyjść pysznie a jak doda się do tego mąkę pełnoziarnistą to jest i pysznie i zdrowo i szybko bo ciasto robi się błyskawicznie. Przepis jest z tej strony.

 

 Składniki 


250-300 g (6-7 łodyg) rabarbaru pokrojonego w kostkę
3 czubate łyżki cukru trzcinowego

biszkopt
3 jaja, osobno białka i żółtka
50 g cukru brzozowego
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Wykonanie 

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, połączyć z cukrem, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 24 cm) i ułożyć w niej rabarbar. Piec ok. 10 min w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i około połowy cukru brzozowego. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru brzozowego, aż utworzy się kogel-mogel. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec partiami, na 2-3 razy, dodawać pianę z białek.

Wyjąć z piekarnika tortownicę z rabarbarem, przełożyć do środka masę biszkoptową, wierzch wyrównać i całość wstawić z powrotem do piekarnika na najniższy poziom.
Piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto drewniany patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/akcja-rabarbar-iv-edycja 

 

                                                             Akcja rabarbar - IV edycja

 


 

czwartek, 06 czerwca 2013

 

Pyszny zdrowy obiadek i tyle.

 

Składniki


2 wypatroszone pstrągi

po pęczku natki pietruszki i koperku

2 łyżki miękkiego masła

migdały w słupkach

sól, pieprz

 

Wykonanie

Pstągi opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Pitruszkę i koperek drobno posiekać połączyć z masłem i napakować w brzuszki ryby oraz posmaroawć wierzch i spód. Ułożć na papierze do pieczenia i zawinąć w paczuszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 30 minut pod koniec piczenia odkryć papier posypać migdałami i włączyć termoobieg.


 

 



 

Tagi: obiad ryby
12:32, juriel1 , obiad
Link Komentarze (3) »
środa, 05 czerwca 2013

Ten deser powstał spontanicznie z garści truskawek i jednej gałązki rabarbaru nawet nie pamiętam dokładnej ilości składników, ale była pychota.

 

Składniki

1 jabłko

1 gałązka rabarbaru

garść truskawek

cynamon

łyżeczka brązowego cukru

 

na kruszonkę

2 łyzki masła

2 łyżki otrębów pszennych

1 łyżeczka cukru brązowego

2 łyżeczki migdałów w słupkach

 

Wykonanie

Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i wymieszć, rozłożyć do kilku mniejszych miseczek. Składniki kruszonki wymieszać posypać nią owoce. Zapiekać ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!