wtorek, 04 czerwca 2013

  

  

 Ten wpis miał pojawić się tutaj jakieś dwa tygodnie temu ale nie miałam weny, więc jest dzisiaj, był to nasz niedzialny obiad.

 

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

1 jajko

2 garście płatków kukurydzianych zwykłych

po 2 łyżki sezamu białego i czrnego

ulubione przyprawy

 

Wykonanie

Filet z kurczka umyć, pokroić w paski, przyprawić wedle uznania odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Płatki kukurydziane wrzucić do worka i rozdrobnić. Sezam wymieszać. Roztrzepać jajko, maczać w nim mięso a następnie w płatkach kukurydzianych lub w sezamie, układać na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok 20 minut. 

Ja podałam z zimniakami i z surówką z młodej kapusty. 

 

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Fajne, zdrowe danie przez dodanie szczawiu trochę kwaśne ale smaczne.

 

Składniki

200 g kaszy pęczak

pół peczka szczawiu

1 cebula

100 ml białego wina wytrwanego

700 ml bulionu warzywnego

40 g utartego sera np. grana padano

oliwa

gałka muszkatałowa

przyprawa chili

pieprz, sól 

 

Wykonanie

Szczaw umyj, osusz, pokrój na paski. Zagotuj bulion i utrzymuj cały czas gorący. Cebulę przesmaż na oliwie, dorzuć pęczak po chwili zalej winem i gotuj aż wino odparuje. Partiami wlewaj do kaszy bulion do momentu aż kasz będzie miękka (ok 15 minut). Dodaj  szczaw oraz przyprawy. 


 


 

niedziela, 02 czerwca 2013

               

 
 

 Taki sernik to ja dawno chciałam upiec jak dla mnie idealny, puszysty, leciutki, nie opadł i nie pękł. Przepis zanalazłam tutaj z moimi lekkimi zmianami.

 

Składniki

7oo g chudego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1,5 szklanki mleka (można również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
6 jaj, białka oddzielone od żółtek
150 g  cukru brzozowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (u mnie również cukier brzozowy z wanilią)
ekstrakt waniliowy do smaku (domowy)
 

Wykonanie

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 90 minut w temperaturze 180ºC. 
 Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

Po wystudzeniu swój sernik udekorowałam jogurtem naturalnym z musem truskawkowym. 

 

środa, 29 maja 2013

 

Jak wiosna to wiadomo, że też i rabarbar a jak rabarbar to w cieście u mnie muffiny razowe. Lubię je poniważ są łatwe i szybkie, pół godzinki i deser gotowy.  Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki

250 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
130 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 ml mleka
1 jajko
90 ml oleju
100 g rabarbaru (u mnie więcej)
2 łyżeczki świeżego utartego imbiru

Wykonanie

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na pół cenymetrowe kawałki. Składniki suche łączymy w jednej misce a mokre w drugiej po czym zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Dodajemy wcześniej przygotowany rabarbar. Rozkładamy do muffinkowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.


 
 

wtorek, 21 maja 2013


 

Uwielbiam bakłażana więc to danie jak najbardziej dla mnie, fajne połączenie bakłażan i mięso mielone.

Składniki 

2 bakłażany

0.5 kg mięsa mielonego drobiowego

puszka pomidorów z puszki+szklanka pasty pomidorowej

mała cebula

4 ząbki czosnku

oliwa 

sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem z bazylią

śwież bazylia

parmezan 

 

Wykonanie 

Bakłażana pokroić wzdłóż na pół centymetrowe plastry, posolić i odstawić na pół godzinki następnie opłukać osuszyć, przyprawić i posmarować oliwą. Zgrilować. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem Przygotowane mięso zawijać w plastry bakłażana, układać w naczyniu żaroodpornym.

Sos

Na patelni zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem dodać pomidory i pastę, przyprawić jeśli jest zbyt rzadki to odparować. Wyłożyć na bakłażany, zapiekać 40 minut w temp.180 stopni.  

 

sobota, 18 maja 2013

 

Tę sałatkę zrobiłam pierwszy raz w ubiegłym roku i posmakowała mi na tyle że postanowiłam się  nią z Wami podzielić tym bardziej że sezon na szparagi trwa:). Przepis wypatrzyłam na tej stronie gdzie autorka zrobiła z niej sałatkę warstwową, ja z braku stosownego naczynia z tego zrezygnowałam i też było pysznie aczkolwiek może mniej efektownie.

 

Składniki

pęczek zielonych szparagów

2 duże pomidory

4 jajka

puszka kukurydzy

2 łyżki jogurtu

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

Wykonanie 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić na gotującą sie wodę, gotować ok. 4 minut, odcedzić i zahartować zimną wodą najlepiej z lodem. Pkroić je na 1 cm kawałki, kilka główek odłożyć do dekoracji. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę wraz pomidorami. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, odstawić do lodówki aby się przegryzła. 

piątek, 17 maja 2013

 

Sezon na szparagi trwa, więc na obiad szparagi i pierś z kurczaka w towarzystwie mieszanki sałat.

 

Składniki

pół pęczka zielonych szparagów

1 duża pierś z kurczaka

kilka plasterków szynki dojrzewającej

sól, pieprz

 

Wykonanie

Szpargi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić do gotującej się wody na 3 do 5 minut. Odcedzić i wrzucić do zimnej wody najlepiej z kostkami lodu aby zachowały swój kolor.

Pierś z kurczaka pokorić po skosie (w razie potrzeby lekko rozbić), każdą z nich oprószyć solą(z solą ostrożnie bo szynka jest dość słona) i pieprzem. Rozłożyć szynkę na niej pierś z kurczaka a na niej 2-3 szparagi, zawinąć spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni grillowej. Smacznego. 


 

środa, 15 maja 2013

  

 

 Autorka tego przepisu napisała,  że to ciasto jest najlepsze i muszę sie z nią zgodzić w 100% jest pyszne, wilgotne a z kołderką mascarpone po prostu rewelacja. Polecam!

 

Składniki



2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki cukru brzozowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

 

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. 

Do ciasta nie dałam ananasa i wcale natym nie ucierpiało:) 

muffiny

Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

 

Wierzch:


125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem, rozsmarować na cieście lub muffinach, obsypać wiórkami kokosowymi.

 

wtorek, 14 maja 2013

 

Sałatka która orzeżwia to właśnie ta sałatka w sam raz na wiosnę i lato. Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.

 

Składniki

250 g makaronu ryżowego

2 świeże ogórki

2 pęczki rzodkiewki

3-4 ząbki czosnku 

2 łyżki jogurtu

1 łyżka majonezu

szczypiorek

sól

 

Wykonanie

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wytudzić, posiekać lekko nożem aby niebył długi. Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć, dodać majonez i jogurt. Wymieszać, posolić, odstawić do lodówki na godzinkę. Wierzch posypać szczypiorkiem.
 

piątek, 10 maja 2013

 

Jak ja lubię wiosnę te szparagi, rzodkiewki, truskawki, ogórki i inne. Szparagi goszczą w mojej kuchni od ubiegłego roku, ale w sezonie już na stałe i tak dzisiaj polecam zupę z białych szparagów z pieczarkami. Pycha!

Składniki

1 pęczek białych szparagów

4 średnie ziemniaki

150 g pieczarek

pietruszka (korzeń)

kawałek pora

1 litr bulionu 

4 łyżki śmietanki

koperek

sól, pieprz

 

Wykonanie

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na centymetrowe kawałki. Pieczarki pokroić w plasterki, ziemniaki i pietruszkę w kostkę, pora w pół plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pora smażyć minutkę następnie pieczarki i po chwili ziemniaki z pietruszką zalać bulionem i gotować ok 10 minut po czym wrzucić szparagi i gotować do miękkości. Zabielić śmietanką, przyprawić do smaku, wrzucić koperek.


 
 

czwartek, 09 maja 2013

 

Dla lubiących brokuły i zupy- kremy. Jest szybka, łatwa i smaczna.

 

Składniki

500 g brokuła

1 ziemniak

1 marchewka

1 mała cebula 

2 trójkąty serka topionego

1 litr bulionu 

koperek

śmietanka lub jogurt (opcjonalnie)

łosoś do dekoracji

oliwa

sól, pieprz 

 

Wykonanie

Brokuła umyć podzielić na różyczki, ziemniaka, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę następnie dodać resztę warzyw, zalać gorącym bulionem, gotować ok. 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić serki topione. Po ugotowaniu dodać śmietankę lub jogurt oraz koperek (część zosawić do dekoracji) zmiksować doprawić do smaku. Podawać ozdobione łososiem i koperkiem. 


 

wtorek, 07 maja 2013


 

Pozostając w temacie truskawek, z truskawek koktajl musi być!

 

Składniki

500 g truskawek

1 banan

2 łyżki cukru brzozowego z wanilią

4 listki mięty (opcjonalnie) 

3 łyżki jogurtu

0,5 szklanki mleka ( w zależności jaką gęstość preferujesz)

 

Wykonanie

Składniki wrzucić do blenedera i zmiksować. Smacznego.



 

 

Sezon na truskawki rozpoczęty! Wprawdzie to nie są te nasze pyszniutkie truskaweczki ale z nich też można zrobić pyszności. Ja postanowiłam wykorzystać je do mojej pierwszej w życiu bezy i może zabrzmi to nieskoromnie ale  wyszło i ładnie i pysznie.

 

Składniki

200 ml białek

300 g cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu ( ja dałam jabłkowy)

 

500 ml  śmietany 30%

500 g truskawek

Wykonanie


Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.

 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 2 godziny, studzić w uchylonym piekarniku.Wyłożyć na paterę, udekorować ubitą śmietaną (bez cukru) i trukawkami. Pycha!

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!