niedziela, 28 kwietnia 2013

 

 

 

Jak dla mnie ciastka idealne, próbowałam już wielu ale te zdecydowanie to mój numer 1, smakują wszystkim którzy je próbowali. Przepis znalazłam TUTAJ

Składniki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego (nie zastępować cukrem brzozowym, bo ciasteczka stracą kruchość!)
2 jaja
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W dużej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka oraz wanilię i ponownie ubić.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cynamon. Połączyć z masą maślaną i dokładnie wymieszać.

Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta i lepiąca.)

Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno spłaszczać i układać na papierze.

Piec 10-15 minut, do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, a po 2-3 minutach przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ciastka twardnieją w kilka sekund po wyjęciu z piekarnika, długo zachowują kruchość.  

 

Do zrobienia tego sosu zainspirował mnie ten wpis i warto  było przypomnieć sobie grecki smak. Sos stanowił dodatek do drobiowych szaszłyków na niedzielny obiad.

 

Składniki

400 gr greckiego jogurtu

2 ząbki czosnku

pół pęczka koperku

sól

 

Wykonanie

Koperek drobno posiekać, czosnek rozgnieść, całość wymieszać. 

 

wtorek, 23 kwietnia 2013

 

Kto lubi smaki kuchni hinduskiej oraz soczwię musi spróbować. Zupa jest slodka od marchewki i ostra od papryczki.

Składnki

50 gr soczewicy żółtej

50 gr soczewicy czerwonej

50 gr połowek grochu

500 gr marchwi

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka milonego kminku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

natka lub kolendra

ostra papryczka 

sól, oliwa

 

Wykonanie

W garnku rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, następnie przyprawy cały czas mieszając aż będą wydzielać intensywne aromaty. Dodać przepłukaną wcześniej soczewicę i groch oraz marchew (u mnie rozdrobnina w thermomixie). Całość zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą. 

 

Jajko w koszulce pyszne śniadanko lub wczesna kolacja. Dla tych co lubią jajka na miękko z dobrze ściętym białkiem. Po raz pierwszy robiłam jajko gotowane w wodzie bez skorupki i muszę stwierdzić że nie jest to takie trudne jakby się mogło wydawać trzeba tylko uważać aby żółtko się nie rozlało.

Składniki

jajka w zależnośći ile kto zje

woda

1 łyżka octu (ja użyłam jabłkowego)

Wykonanie

Zagotować litr wody dodać ocet, jajko wybić do miseczki następnie ostrożnie przelać do wrzącej wody, można próbować je poowijać białkiem, gotować ok. 4 minuty. Zebrać łyżką cedzakową opłukać pod bieżącą wodą.

Dodatkowo

dobre ciemne pieczywo

rukola

łosoś wędzony lub szynka

pomidor 

świeżo mielony pieprz 


 
 

sobota, 20 kwietnia 2013

 

Idealne na niedzielne śniadanie, gdzie nie musimy sie spieszyć do pracy, gdzie możemy zjeść wspólne rodzinne śniadanko. Naleśniki dzięki dzięki mleku kokosowemy są delikatne.

 

Składniki

200 ml mleka kokosowego 

200 ml wody gazowanej

110 gr mąki orkiszowej

90 gr mąki luksusowj

50 gr cukru brzozowego 

1 jajko

1 łyżeczka inuliny

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Wykonanie

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dać mu odpocząć około pół godzinki, ciasto powinno być w miarę rzadkie wówczas naleśniki będą cieniutkie. Ja naleśniki smażyłam na patelni teflonowej wysmarowanej olejem kokosowym. 

 

Składniki na ser

250 gr chudego twarogu

3 łyżki mleka kokosowego

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki cukru brzozowego 

 

Wykonanie

Ser rozgnieść widelcem i wymieszć z pozostałymi składnikami 

 

Usmażone naleśniki smarować przygotowanym serem, następnie całość podgrzać. Ja podawałam  jeszcze z ciepłym bananami i anansem. 



 

czwartek, 18 kwietnia 2013

 

Mleko kokosowe, nigdy go nie mam gdy potrzebuję a jego skład budzi moje zastrzeżenia więc postanowiłam zrobić swoje mleko kokosowe. Sposobów na jego zrobienie jest kilka  ja wybrałam sobie dwa: na szybko i w wersji zaplanowanej czyli moczenie wiórek kokosowych przez noc.

 

Składniki

1 szklanka wiórek kokosowych

2 szklanki wody butelkowanej lub przegotowanej

 

Wykonanie

Tak jak wcześniej wspomniałam jeżeli wiem że będę ich potrzebować na jutro zostawiam je namoczone przez noc, jeżeli potrzebuję na już zalewam wiórki wodą następnie podgrzewam do około 60 stopni potem miksuję przez kilka minut. Odsączam na sicie wyłożonym gazą i gotowe.


 

sobota, 13 kwietnia 2013


 

Świetne na przekąskę,na imprezkę i pyszne, szybkie bo ciasto nie musi wyrastać. Nadzienie ślimaczków to to co lubicie i co macie w lodówce. Przepis znalazłam TUTAJ troszeczkę zrobiłam go po swojemu.

 Składniki

125g mąki pszennej i 125g mąki orkiszowej
pół szklanki śmietany 18%
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
120g masła, miękkiego

Nadzienie 

2-3 łyżki keczupu
6 plastrów żółtego sera
4 plastry szynki
8-10 oliwek
7 suszonych pomidorów, pół cebuli 

Wykonanie

Moja śmietana była rzadka więc ją  trochę podgrzałam i ze składników na ciasto zagniotłam ciasto a właściwie zrobił to za mnie thermomix. Następnie ciasto należy rozwałkować na 2 prostokąty, posmarować keczupem i wyłożyć dodatki (ja ser i szynkę pokroiłam na paski) po czy zwinąć jak roladę i pokroić na 1-2 cm kawałki, wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. 


 

wtorek, 09 kwietnia 2013

 

 Dziś łatwe i zdrowe danie z łososia. Polecam
 

 

Składniki


filet z łososia

por

sól, pieprz

sok z cytryny

czubrica zielona

 

Wykonanie 

Filet z łososia przyprwaić i odstawić na godzinę do lodówki. Umyte pory rozciąć po długości tak aby powstały wstążki, które należy sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły. Łosia owinąć porem i folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać 20-30 minut. Podawać z surówką z kapusty białej i czerwonej.

 

Łososie do boju! 



 

niedziela, 07 kwietnia 2013

 

 

Jak tylko zobaczyłam tę zupę to wiedziałam że muszę ją zrobić ponieważ bardzo lubię pęczak i tak oto jest sycąca, niskokaloryczna, pyszna pieczarkowa.

 

Składniki

ćwiartka średniego selera

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka 

1 cebula

300 g pieczarek

100 g pęczaku

1,5 litra bulionu 

ząbek czosnku

sos sojowy (dałam ciemny) 

oliwa

natka pietruszuki

pieprz

 

Wykonanie

Marchew i seler zetrzeć na tarce, naciowy w plasterki. Pieczarki pokrojone na ćwiartki udusić z czosnkiem na patelni z odrobiną wody i sosu sojowego. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostekę, następnie zalać bulionem do gotującego się bulionu wrzucić kaszę, po 15 minutach wrzucić uduszone pieczarki oraz warzywa. Przyprwaić, podawać posypaną natką pietruszki.  

 

piątek, 05 kwietnia 2013

 

 

 

Obiad w 15 minut, tak to jest możliwe, łatwy, szybki i smaczny. Ja wybrałam makaron pełnoziarnisty ale dla tych co nie lubią zwykły jak najbardziej może być.

Składniki

2 gniazda suchego makaronu

100 g łososia wędzonego

pół małej cebulki

ząbek czosnku

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki śmietanki 30% lub śmietany18% 

łyżka oliwy

natka pietruszki

sól, pieprz

 

Wykonanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzcamy pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, jak cebula się zeszkli a czosnek jeszcze nie spali:) dorzucamy pokruszone orzechy. Następnie wrzucamy pokrojonego wcześniej w paski łososia, gdy brzegi łososia zaczną bieleć dodajemy śmietanę, chwilę przesmażamy, mieszając, dodajemy przyprawy ale z solą ostrożnie bo łosoś jest słony. Danie możemy podać w dwojaki sposób do łososia wrzucamy makaron i mieszamy lub wykładmy makaron i na to łososia. Dekorujemy natką pietruszki lub jak kto woli rukolą. 

Łososie do boju! 

 

 

środa, 03 kwietnia 2013

 

  

 

Pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka z płatków owsianych. Ilość i rodzaj składników zależy od tego co kto lubi, ważne aby mieszanki było 140 g. Przepis pochodzi bloga LS .

 

 Składniki


 50 g płatków owsianych górskich
 25 g pestek słonecznika
 25 g pestek dyni
 40 g płatków migdałowych
1 białko z dużego jaja
40 g cukru pudru
 


dodatkowo:
papier do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Na suchej patelni uprażyć osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika. (Uwaga: Zarówno płatki jak i pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone.)

Białko wymieszać z cukrem pudrem  a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe, płaskie „placuszki”.

 

sobota, 30 marca 2013

 

  

Długo mnie nie było ale trochę chorowałam i nie miałam weny na gotowanie ale już jestem i zapraszam na świąteczne babeczki, trochę kokosowe i trochę cytrynowe, korzystałam z tego przepisu.

Składniki


1 szkl. mąki pszennej typ 720 i 1 szkl. mąki luksusowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. wiórek kokosowych
1 1/4 szkl cukru brzozowego
1 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
5 dużych jajek
1 szkl. mleka lub mleczka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie


 Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kokosem. Cukier, skórkę z cytryny, olej i ekstrakt dokładnie zmiksować a następnie kolejno dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodać 1/3 mąki z kokosem i wymieszać a następnie naprzemiennie dodajemy mleko i pozostałą część mąki. Dokłanie miksujemy.Przelewamy do foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30  min w temp 170 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Po upieczeniu chwilę pozostawić w formie a nastepnie wyjąc i ostudzić. Polać cytrynowym lukrem.  

 

czwartek, 14 marca 2013

 

 

  

Ten pasztet  to kolejny który zrobiłam i jak na razie najlepszy, odpowiednio wilgotny i przyprawiony. Ilość też była imponująca bo w sumie aż 3 kg masy dlatego iż nazbierało się trochę mięsa z rosołu i miło było potem podzielić się nim z rodzinką.

Składniki

1,5 kg mięsa z rosołu

1,3 kg udźca z indyka

0,3 kg wątróbki drobiowej

3 marchewki

2 pietruszki

pół średniego selera

por

4 jajka 

cebula

czosnek

kilka pieczarek (opcjonalnie) 

liść laurowy

ziele angielskie

gałka muszkatałowa

sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi zioła

 

Wykonanie 

W mleku moczymy wątróbkę, po czym smażymy ją na patelni razem z cebulą. Udźiec gotujemy wraz z włoszczyzną oraz liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Po ugotowaniu studzimy.Ubijamy pinę z białek. Następnie  mięsa, włoszczyznę oraz wątróbkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie, potem dodajemy do masy żółtka, czosnek, pieczarki (starte na tarce lub zmielone razem z mięsem) przyprawy wedle uznanae i smaku, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy podlać ją wywarem w którym gotowany był udźiec. Wszystko dobrze wyrabiamy na końcu dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Ja piekłam w trzech litrowych, aluminiowych foremkach wysmarowanych oliwą w 180 stopniach przez godzinę. 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!