wtorek, 12 marca 2013

 

 

 

Panna cotta włoski deser śmietankowy, łatwy i pyszny po prostu. Polecam. 

 Składniki

500 ml śmietanki 30%

500 ml mleka

4 łyżeczki żelatyny

1 laska wanilii 

około 100 g cukru brzozowego w zależności jaką kto lubi słodkość

2 łyżki wódki o smaku orzecha laskowego (opcjonalnie)

Wykonanie

Żelatynę mieszmy z 4 łyżkami wody i odstawimy do napęcznienia. Mleko, śmietanę, cukier oraz ziarenka wanilii zagotowujemy w garnku.Wyłączamy gaz. Kilka łyżek płynu wlewamy do żelatyny i mieszamy aż się rozpuści poczym wlewamy ją do garnka, mieszamy. Przelewamy np. do kieliszków lub silikonowych foremek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podawać z musem owocowym u mnie jagodowy.

   

08:57, juriel1 , deserowo
Link
niedziela, 10 marca 2013

 

 Ten przepis pochodzi z książki "gotowanie w 30 minut" i jest naprawdę prosty i szybki.

Składniki

500 g piersi z kurczaka

500 g pieczarek

1 cebula

100 ml bulionu (klik

100 ml śmietanki 

sól, pieprz

1 łyżka oliwy

szczypiorek do dekoracji 

Wykonanie

Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części oprószyć pieprzem i solą, obsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, następnie wyjąc je z patelni po czym  wrzucić pokrojoną cebulę oraz plasterki z pieczarek chwilę poddusić i odparować, wlać bulion oraz po chwili śmietankę, wrzucić mięso. Gotować jeszcze chwilę razem, aż sos trochę odparuje.

 

 

sobota, 09 marca 2013

  

Te placuszki zrobiłam po wcześniejszym zrobieniu ricotty, wyszły puszyste i leciutkie na niedzielne śniadanie lub popołudniowy deser idealne.

Składniki
1 szklanka mąki żytniej (typ720) i 1/2 szklanki mąki luksusowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru brzozowego
szczypta soli
4 jajka
1 szklanka jogurtu nturalnego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 puszki mleka kokosowego
170 g ricotty
 olej kokosowy  do smażenia


Wykonanie


W dużej misce połączyć suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka, oba mleka, jogurt oraz ricottę wymieszać. Połączyć z suchymi składnikami, a następnie dodać ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszać.

 Smażyć na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, musem jabłkowym itp.

 

 

Jak ja się cieszyłam jak mi wyszła po drugiej próbie i wcale to nie jest takie trudne a  satysfakcja gwarantowana. Zrobiłam ją z TEGO przepisu.

Składniki


1 litr pełnego mleka (świeżego, raczej nie UHT) 
3 łyżki soku z cytryny (u mnie około 5 łyżek)
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie


Mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy sól i na średnim ogniu gotujemy do osiągnięcia
temperatury około 85 stopni.

Następnie do garnka wlewamy przygotowany sok z cytryny i całość mieszamy dosłownie kilka razy, skręcamy ogień na możliwie najmniejszy (mleko nie powinno się gotować) i tak czekamy
 około 5 minut, po czym ściągamy z gazu i odstawiamy na kolejne 5 minut. U mnie serka wyszło 170 g

Tagi: ricotta
12:59, juriel1
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 marca 2013

 

 

Jak zapowiadałam dziś sałatka z selera, świetna na obiad lub gości. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki 

filet z kurczaka
4 liście selera naciowego
2 łyżki posiekanego pora
10 dkg żółtego sera (pominęłam)
pół puszki ananasa
pół puszki kukurydzy
majonez+ jogurt 
sól, pieprz, papryka słodka,curry
2-3 łyżki oleju

Wykonanie 

 Piersi z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę (ok. 1 – 1,5 cm), przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godz. Następnie mięso usmażyć, na patelni grillowej bez tłuszczu, ostudzić. Seler, ser i ananasa pokroić w kostkę. Por drobno posiekać.  Do mięsa dołożyć pozostałe składniki sałatki, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę najlepiej przed podaniem schłodzić. 

 

środa, 06 marca 2013

 

  

Selar naciowy w lodówce jest korzeniowy też, reszta składników  także więc może zupa selerowa. W przepisie zamiast mleka była śmietanka 30% ale tego akurat w mojej lodówce nie było.

Składniki

100 g selera korzeniowego

4 łodygi selera naciowego

20 g orzechów włoskich

1 duża cebula

400 ml bulionu (klik) +100 ml mleka

sól, pieprz

Dodatkowo

posiekane orzechy oraz łodyżki z selera 

 

Wykonanie

Seler naciowy umyć i pokroić, seler korzeniowy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, orzechy także trochę posiekać. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, następnie wrzucić seler korzeniowy po chwili dorzucić seler naciowy poczym wlać bulion oraz mleko. Gotować ok 15 min. Po lekkim przestygnięciu dodać orzechy i zblendować, przyprawić do smaku. Udekorować orzechami i listkami selera naciowego.

 Jeśli chodzi o seler naciowy to jeszcze nie koniec jutro sałatka.

wtorek, 05 marca 2013

 

  

 Dziś polecam zapiekankę, na bezmięsny obiad w sam raz. Dla tych co lubią makaron a jeszcze bardziej łososia wędzonego. Przepis znalazłam TU.

 

Składniki

 
 250 - 300 g makaronu kolorowe świderki
 około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
 sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
 mała garstka rukoli
 2 łyżki startego parmezanu
 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%





Wykonanie


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz rukolą. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie)  startym parmezanem, mozzarellą i śmietanką. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. 

 

poniedziałek, 04 marca 2013

 

 

  

Ten sernik mnie poprostu zachwycił i wiedziałam że to tylko kwestia czasu i też go zrobię bo pięknie wygląda i ja baaardzo lubię anansy. Przepis wyczytałam TUTAJ.

 Składniki

Masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera (u mnie President)
 300 g zmiksowanych plastrów ananasa z puszki w lekkim syropie*
150-200 g cukru brzozowego (ilość zależy od “kwaśności” sera i “słodyczy” owoców)
8 płaskich łyżeczek żelatyny (1 opakowanie 20 g)
300 g śmietany kremówki (30% lub 36%)

*Uwaga: Aby sernik wyszedł muszą być użyte do niego owoce z puszki. Świeże ananasy zawierają bowiem substancje chemiczne, które “blokują” działanie żelatyny i uniemożliwiają prawidłowe stężenie sernika.



Galaretka ananasowa:
300 ml soku/syropu w którym zanurzone były plastry ananasa (przecedzonego przez gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę)**
3 płaskie łyżeczki żelatyny

**Uwaga: Jeśli płynu jest zbyt mało, można albo zmniejszyć ilość galaretki (na każde 100 ml płynu używamy 1 łyżeczkę żelatyny) lub do soku z ananasa dodać odpowiednią ilość soku z pomarańczy, aby uzyskać 300 ml.

“kwiaty” z suszonego ananasa do dekoracji 

 

Wykonanie



Plastry ananasa odcedzić z soku i dokładnie zmiksować. (Sok pozostawić do zrobienia galaretki!)

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę wymieszać z 1 czubatą łyżką cukru brzozowego, a następnie ubić i odstawić do lodówki.

Zmiksowany miąższ ananasowy wymieszać z serem oraz resztą cukru brzozowego. (Uwaga: Ilość cukru należy dostosować do własnego smaku!)

Żelatynę (20 g) namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i poczekać aby napęczniała (5-10 minut), a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masa sernikową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)

Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę i także wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała. 

Przygotować galaretkę.


Odmierzyć 300 ml soku/zalewy z ananasów (ewentualnie dopełnić sokiem z pomarańczy – patrz **uwagi powyżej). Żelatynę (3 płaskie łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić aby napęczniała, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w wstawiając do naczynia z gorącą wodą. Wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić do lodówki na 20-40 minut, do czasu aż zacznie gęstnieć, a następnie wylać na wierzch zastygniętego (przynajmniej na powierzchni) sernika. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekorować “kwiatami” z suszonego ananasa.*

Uwaga: Kwiaty można po prostu ułożyć na serniku, lub “przykleić” je krem z mascarpone/bitą śmietanę.

KWIATY Z SUSZONEGO ANANASA– około 20 sztuk
1 świeży ananas

dodatkowo:
 piekarnik z termoobiegiem
sporo cierpliwości i czasu…


Ananasa okroić ze skóry i wyciąć “sęki”. Pokroić na baaardzo cienkie plastry, najlepiej 2-3 mm (można to zrobić nożem, aczkolwiek jest to dość trudne, albo na krajalnicy). Ususzyć w piekarniku z termoobiegiem w 100 stponiach ponad godzinę kilka razy obracając. Następnie włozyć do formy na muffiny aby "nabrały" kształtu.


Uwaga:
Ususzone kwiaty można przechowywać parę dni (u mnie 3-4) w suchym miejscu, okryte bawełnianą ściereczką. 

*Bardzo ważna uwaga aby udekorować sernik tuż przed podaniem, gdyż pozostawione na nim nabiorą wilgoci i "klapną"

sobota, 02 marca 2013

 

 

 Trwa mój czterdzietodniowy post nie jedzenia słodyczy, ale pokusy są no więc trzeba sobie jakoś radzić i tak posiłkując się TYM przepisem zrobiłam puddig bez czekolady.

Składniki

100 g ryżu
1 litr mleka
3 łyżki cukru brzozowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
60-100 g mleka w proszku granulowanego odtłuszczonego                                      

Wykonanie


 W garnku z grubym dnem umieszczamy ryż i mleko. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli pojawi się kożuch, ściągamy go). Po około 30-35 minutach ryż powinien być miękki, a większość mleka wchłonięta. Dodajemy stopniowo mleko w proszku oraz cukier do uzyskania odpowiedniej słodkości. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ekstrakt, mieszamy. Pudding rozkładamy do pucharków ozdabiamy mrożonymi borówkami.

 
 

piątek, 01 marca 2013

 

 

Tę sałatkę zrobiłam gdyż zostało mi po pół puszki kukurydzy i fasolki, robię ją od dawna ale od jakiegoś czasu pora kroję w tzw. zapałki i co niektórzy się zastanawjają co to jest?

 

Składniki

pół puszki kukurydzy

pół puszki fasolki czerwonej

pół średniej papryki czerwonej

3 ogórki korniszone

2 jajka ugotowane na twardo

4 cm kawałek pora

jogurt, majonez

sól, pieprz

 

Wykonanie

Fasolkę i kukurydzę przepłukać, odcedzić, ogórki, paprykę i jajka pokroić w kostkę, pora w słupki. Wszystko wrzucić do miski. Z majonezu i jogurtu zrobić takie "jogo-majo" w proporcjach jak kto lubi, całość przyprawić (ja daję dużo pieprzu), wymieszać, odstawić dolodówki aby się przegryzła. 


 

 

wtorek, 26 lutego 2013

 

 

 

 Ta zupa wyszła mi przypadkiem ponieważ zrobiłam ją z kotletów mielonych na które nie było już chętnych.

 

Składniki 

3 kotlety mielone 

po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasolki

puszka pomidorów krojonych

3 ogórki korniszone

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pół czerwonej papryki 

1 średnia cebula 

papryczka chili

sól, pieprz 

 

Wykonanie

Kotlety pokroiłam w grubszą kostkę tak jak i paprykę, cebulę w małą, ogórki w plastry, kukurydzę i fasolkę przepłukałam. Na gotującą wodę wrzuciłam pomidory z puszki, pokrojone kotlety oraz koncentrat i paprykę po kilku minutach  pozostałe składniki.Całość przyprawiłam, pogotowałam jeszcze chwilę.


 

Tagi: obiad zupa
09:58, juriel1 , zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 24 lutego 2013

 

 

Super śniadaniowo-niedzielne jajka, gdy nie trzeba biec do pracy, gdy cała rodzinka może zjeść razem śniadanko.

Ilość jajek zależy od ilości osób oraz ile jajek jedna osoba zje, zakładam że jedna osoba zjada jedno jajko i tak też podaję składniki. Wzorowałam się na TYM przepisie 

 

Składniki

1 jajko 

plaster wędzonki krotoszyńskiej

kwałek czerwonej papryki

pieprz świeżo mielony

 

Wykonanie

Tyle ile jajek tyle wgłębień w formie na muffiny smarujemy oliwą, wykładamy szynką na nią ostrożnie wylewamy białko w które wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, zapiekamy w 190 stopniach około 8-9 minut aż się zetnie do białości po czym wyjmujemy formę i bardzo ostrożnie tak aby się nie rozlało wlewamy żółtko i pieczemy jakieś 3- 4 minuty aż żółtko zetnie się tylko na wierzchu a środek pozostanie płynny.Nie dodawałam soli ponieważ wędzonka była dość słona. Wykładamy na talerz obsypujemy pieprzem, podajemy z kromką totowanego chleba. 
 


 

 

 

 

Krem czekoladowo- bananowy to nie nutella ale równie pyszny i słodki, znakomity do gofrów i naleśników. Polecam a przepis znalazłam TUTAJ. 

 

Składniki 

1 awokado  
1 dojrzały banan 
1 łyżka migdaów w słupkach 
2-3 łyżeczki syropu z agawy 
1 łyżeczka kakao 

 

 Wykonanie

 Do miski wrzucamy miąższ awokado, dojrzałego i słodkiego banana, syrop z agawy, migdałyi łyżkę kakao. Wszystko mielimy blenderem na gładki krem, ewentualnie z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków.

 

GOFRY  

Składniki

200g mąki pełnoziarnistej

150g mąki luksusowej

300-350ml mleka+dolewka w zależności od konsystencji

1 jajko

3 łyżki cukru brzozowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem do połączenia się składnków. Ciasto powinno być raczej gęste.  

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!