piątek, 22 lutego 2013

 

 

 

 Dziś danie które można nazwać jednogarnkowym, przygotowujemy mięso, warzywa, kaszę wstawiamy do piekarnika i obiad gotowy. Kaszę pęczak wstyd się przyznać poznałam dopiero jakiś rok temu i jest teraz moją ulubioną zaraz po gryczanej. Przepis cytuję ZA

 

 Składniki


10 pałek z kurczaka
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka papryki w proszku (dla smaku i koloru)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

1-2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
1-2 szklanki pokrojonych grubo warzyw (papryka, cukinia, cebula dymka, czarne lub zielone oliwki)
2-4 szklanki wywaru (lub przegotowanej wody przyprawionej do smaku ziołami/curry, solą i pieprzem)

 Wykonanie


Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.

Duże płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać surową kaszę pęczak wymieszaną z pokrojonymi warzywami i równomiernie rozprowadzić. Zalać wywarem (lub przyprawioną wodą) tak aby płyn sięgał 1/2 do 3/4 cm ponad powierzchnię kaszy (warzywa mogą wystawać).

Na wierzchu ułożyć przyprawione udka z kurczaka. Mięso polać 3-4 łyżkami oliwy wymieszanej z przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i piec 60-75 minut.

Uwaga:) W czasie pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru. Kasza nie powinna wystawać ponad powierzchnię sosu. W razie konieczność dolać odrobinę gorącego wywaru/wody. 

 

 

środa, 20 lutego 2013

 

 

Płatki owsiane lubię pod każdą postacią, zwłaszcza teraz gdy nie jem słodyczy (takie tam moje czterdziestodniowe sprawdzenie swojej słabej silnej woli) więc gdy zobaczyłam ten przepis TUTAJ od razu pobiegłam do kuchni i zrobiłam je z połowy porcji.

Składniki

0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki płatków owsianych
55 g miękkiego masła
3 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki musu jabłkowego domowego
2 łyżki wiórków kokosowych
żurawina, migdały w słupkach

 

Wykonanie

Wszystkie składniki oprócz musu i żurawiny dokładnie wymieszać. Mieszankę wyłożyć do tartaletek wysmarowanych lekką oliwą na nią mus jabłkowy i żurawinę, resztę masy pokruszyć na wierzchu na to migdały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 15-20 minut.

 

 

wtorek, 19 lutego 2013

 

 

Pierwszy słoik zniknął w ciągu kilku dni więc musiałam zrobić kolejną porcję bo ten sos jest dla mnie alternatywą zamiast masła i keczupu. Przepis wypatrzyłam TU.

Składniki

1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pół łodygi selera naciowego (tym razem pominęłam)
500 g przecieru pomidorowego z kartonika
2 łyżki miodu (u mnie syrop z agawy)
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki octu słodowego (pominęłam)
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką)
1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie 


 W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, syrop z agawy, sos Worcestershire, gorczycę i wędzoną paprykę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Po przestudzeniu sos można zblendować ja tego nie robiłam. Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do miesiąca czasu. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa. 

 

 

poniedziałek, 18 lutego 2013

Dziś proponuję na drugie śniadanie koktajl ze świeżych i mrożonych owoców. Taki koktajl można przygotować z owoców jakie akurat mamy pod ręką, zdecydowanie nalepszą porą na takie śniadanka jest lato gdzie owoców świeżych i rodzimych mamy dużo. Nie podaję ilości zużytych owoców bo to sprawa indywidualna i zależy kto co lubi.

 

Składniki

kiwi

jabłko ze skórką 

jagody mrożone

daktyle

migdały 

otrębu owsiane

jogurt

mleko

 

Wszystkie składniki zblendować, ewentualnie dosłodzić syropem z agawy. 

 

 

 

 

 

 Zmieniłam szablon bloga, przeglądając go zauważyłam że w tym wpisie nie ma wstępu i nie wiem czy go nie było czy usunęłam go niechcący, więc niech już tak zostanie.

Składniki


podwójna pierś z kurczaka

pół czerwonej papryki

mała cukinia

5 cm kawałek pora

1 marchewka

krojone grzyby mung

po łyżce oleju ryżowego i sezamowego 

na marynatę

2 łyżki sosu sojowego 

po 1 łyżeczce pasty curry czerwonej i zielonej

pół łyżeczki świeżo startego imbiru

przyprawa pięć smaków 

dodatki

sezam

kiełki fasoli mung 

 

Wykonanie 

 Pierś z kurczaka pokroić w paski zamarynować odstawić do lodówki w celu przegryzienia się składników. Warzywa pokroić w słupki. Grzyby przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać olej ryżowy podsmażyć mięso na drugiej patelni przesmażyć warzywa na oleju sezamowym dołożyć mięso do warzyw przesmażyć jeszcze chwilę. Doprawić do smaku. Gotowe danie posypać  sezamem i kiełkami.

Danie można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym oraz surówką z kapusty. 

Warzywa nie mogą być zbyt miękkie, jeżeli jest ich dużo należy je smażyć partiami. 

 

 

sobota, 16 lutego 2013

 

 

 

  

Ta sałatka powsatała bo miałam owartego pstąga w lodówce co prawda był przeznaczony na coś innego ale sałatka była mniej pracochłonna.

Składniki

70 gram suchego ryżu basmati

100 gram wędzonego pstąga

pół czrwonej papryki

pół czerwonej cebuli

2 średnie ogórki korniszone

3 łyżki kukurydzy

koperek, świeżo zmielony pieprz

łyżka jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżeczka musztardy francuskiej

 

Wykonanie

Ryż ugotować, pstrąga i warzywa pokroić w kostkę. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jakiś cza dolodówki.  

 

 

 

 

  

Do tych roladek przymierzałam się już jakiś czas a to brak czasu albo wszystkich składników zawsze coś, ale w końcu zrobiłam i zrobię jeszcze z innymi dodatkami tak jak autorka TEGO bloga.

Składniki 


600 gram piersi z kurczaka 
1 jajko  
25 gram żurawiny suszonej 
sól cytrusowa
biały pieprz


Wykonanie


Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Układmy mięso na foli i formujemy roladkę ja dodatkowo zawinęłam w folię aluminiową. Autorka przepisu radzi aby podzielić je na trzy części ja zrobiłam jedną większą chociaż miałam kłopot ze zmieszczeniem jej w garnku następnym razem podzielę na dwie.  W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki( ja nie usuwałam). Gotujemy ok. 15 minut. 

 

 

 

czwartek, 14 lutego 2013

 

 

Od dawna już nie kupuję gotowych kostek rosołowych, jestem posiadaczką Termomixa i w nim przygotowuję swoje "łyżeczki". Dla lubiących eksperymenty i wyzwania autorka bloga Moje pasje skąd i ja zaczerpnęłam przepis podaje jak zrobić "łyżeczki" bez urządzenia. Może nie jest ona zbyt fotogeniczna ale przynajmniej wiem co jem.

Składniki


400g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry)
110g selera
50g marchwi
40g cebuli
40g pietruszki
1 pomidor (pominęłam)
1 ząbek czosnku
50 ml białego wytrawnego wina
1 liść laurowy
1 goździk ( u mnie już zmielony)
200g soli morskiej
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki (same listki) pietruszki
10g lubczyku
 

Pokrojone mięso miksuję, wyjmuję, wrzucam pozostałe składniki które również miksuję dodaję mięso gotuję około 30 minut i ponownie miksuję na jednolitą konsystencję. Przechowuję w lodówce do 3 miesięcy. 

 

 

środa, 13 lutego 2013

 

Właśnie wyjęłam z piekarnika, wilgotne, pachnące ciasto owsiane, a że właśnie zakupiłam formę w kształcie serca a jutro są Walentynki więc jest na jutro jak znalazł :) Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie" B. Jakimowicz-Klein.

Składniki

2 szklanki otrębów owsianych

po 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych i włoskich oraz daktyli lub rodzynek           (u mnie daktyle)

1/4 szklanki brązwoego cukru (może być mniej bo jest dość słodkie) 

1 i 1/4 szklanki mleka

2 białka jajek

2 łyżeczki delikatnej oliwy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie

W misce połącz otręby, orzechy, daktyle i proszek do pieczenia. Dodaj cukier. Wymieszaj mleko, białka i olej dodaj do otrębów. Ciasto wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ja piekłam na termoobigu 150-170 stopni około 30 minut do suchego patyczka. Przechowywać w lodówce aby zachowało wilgotność.

 

 

 

wtorek, 12 lutego 2013

 

  

 Zdjęcia  tej soli na tym  blogu mnie zauroczyły i wiedzialam że muszę ją zrobić, będąc na urlopie przywiozałam sobie portugalskie, słodziutkie i niepryskane cytrusy i tak oto powstała moja sól. Wykorzystałam ją do tej pory do roladek drobiowych (wkrótce wpis).

Składniki


1 pomarańcza*
1 cytryna*
łyżka świeżego tymianku
gruba sól morska (ja użyłam 1 szklankę)

*Uwaga: Najlepiej jest używać cytryn i pomarańczy nie pryskanych pestycydami.

Wykonanie

Pomarańczę i cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o malutkich oczkach.

Świeży tymianek drobno posiekać, połączyć ze skórkami, solą i dokładnie wymieszać.

Mieszankę przesypać na papier do pieczenia i suszyć 24h w ciepłym miejscu.**

**Uwaga: Ja dla przyspieszenie procesu, suszyłam przyprawę w piekarniku (termoobieg, temperatura 40 stopni, około 60 minut).

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

Tagi: sól
12:35, juriel1 , przyprawy
Link Komentarze (1) »

 

 

 Przepis na te niby pączki znalazłam TU trochę go zrobiłam po swojemu i wyszły fajne muffiny z powidłami śliwkowymi oraz dżemikiem pomarańczowym z imbirem.

 

 

 Składniki


180 ml mleka
110 ml oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200g maki pszennej tortowej i 150g mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru brązowego (następnym razem dam tylko 100g)



 Składniki mokre dobrze roztrzepać. Wszystkie suche wymieszać. Połączyć jedne z drugimi i wymieszać ale nie za długo - tylko do połączenia składników. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć ciasta do wysokości ok 1/3, następnie łyżeczkę konfitury i kolejna warstwa ciasta tak by całość sięgała do wysokości 3/4 wgłębienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp 180 stopni na złoty kolor.  
 Smacznego :) 

 

poniedziałek, 04 lutego 2013

 

Fajna dietetyczna sałatka, idealna na kolację albo na imprezkę dla lubiących świeży czosnek bo jest w niej bardzo wyczuwalny.

 

Składniki:

1 brokuł

pół kostki chudego sera feta

4 łyżki kukurydzy (można dać więcej)

4 łyzki uprażonego na suchej patelni słonecznika

mały jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

pieprz

 

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze tak aby był lekko twardy, studzimy.

Różyczki dzielimy na mniejsze części, fetę kroimy w kostkę, dorzucamy kukurydzę lekko

mieszamy z jogurtem wcześniej połączonym z czosnkiem, górę sałatki posypujemy słonecznikiem. Smacznego.

 

 

piątek, 25 stycznia 2013

 

Bardzo ważne jest aby ryby pojawiały się na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu więc bardzo proszę dla wielbicieli łososia, łosoś słodko-pomarańczowy.Przepis pochodzi z książki M. Makarowskiej "Jedz pysznie chudnij cudnie"

Składniki

500g fileta z łososia

ćwierć szklanki miodu ( u mnie pół na pół z syropem z agawy)

pół łyżki startego imbiru

ząbek czosnku

pół szklanki sosu sojowego

1/3 szklanki soku z pomarańczy

 

Wymieszać sok z pomarańczy, miód, sos sojowy, czosnek i imbir. Gotować przez minutę, ostudzić. Odlać 1/3 marynaty i zamarynować nią łososia, następnie ułożyć go. na folii aluminiowej i piec 20 minut w 180 stopniach. Pozostałą marynatę gotować do momentu zgęstnienia około 5 minut, można nią polać już upieczoną rybę lub ryż jaśminowy z którym można podać łososia. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej, pora, czerwonej papryki, odrobiny kukurydzy oraz sosy jogurtowego.  

Tagi: łosoś obiad
21:33, juriel1 , obiad
Link Komentarze (2) »
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!