sałatki,surówki

niedziela, 09 lutego 2014

 

 

Surowy szpinak jadłam pierwszy raz ale napweno nie ostatni. Przepis pochodzi z ksiązki młodego uczestnika pierwszej edycji MasterChef Janka Paszkowskiego.

 

Składniki


2 garście szpinaku

1 szklanka możonego groszku

ok. 100 g fety

średnia czerwona cebula

miętę pominęłam

 

dressing 

oliwa z  oliwek

sok z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie

Groszek przelać gorącą wodą, odcedzić, szpinak umyć, osuszyć razem wymieszać, pokruszyć fetę, dodać cienko pokrojoną cebulę. Z podanych składników przygotuj dressing (uwga na sól bo feta jest dość słona) polej nim sałatkę, wymieszaj najlepiej łapkami jak radzi Janek.

Nie wiedziałam że mrożny groszek jest taki pyszny i słodziutki.

 

 

 

poniedziałek, 20 stycznia 2014

 

  

Właściwie to byłam zaskoczona tym połączeniem ale zaskoczenie okazało się miłe i smaczne.

 

Składniki (na jedną osobę) 

garść rukoli

pół małej czerwonej cebuli

2 płaty śledziewe

1 łyżka żurawiny do mięs

1 łżeczka syropu malinowego

ocet balsamiczny (ja użyłam kremu balsamicznego)

świeżo zmielony pieprz

sok z cytryny

pół łyżeczki cukru 

 

Wykonanie

Śledzie moczymy odpowiednio wcześniej. Cebulę kroimy w pół talarki dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 2 do 4 godzin. Rukolę myjemy, osuszamy, układamy na niej cebulę, śledzie pokrojone w paski, obsypujemy pieprzem, polewamy sosem przygotowanym z żurawiny, soku malinowego, sosu balsamicznego ewentualnie aby był trochę rzadszy dodajemy odrobinę przegotowanej wody. 

 

 

 

środa, 28 sierpnia 2013

 

 

 

Tę sałatkę zobaczyłam w telewizji i postanowiłam że muszę jej spróbować, gdyż jak już wspominałam bardzo lubię rukolę.

Gruszka do tej sałatki powinna być słodka.

 

Składniki

po garści rukoli na osobę

1 gruszka

100 g sera gorgonzola

2 łyżki słonecznika

 

na dressing

2 łyżki oliwy

2 łyżki syropu z agawy lub miodu 

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka sosu balsamicznego

sól, pieprz

Wszystkie składniki wlewamy do słoiczka zakręcamy, potrząsamy energicznie i gotowe. 

 

Wykonanie


Rukolę myjemy i osuszamy, rozkładamy na talerze. Gruszkę obieramy dzielimy na ćwiartki, kroimy na plasterki i rozkładamy na rukoli. Ser dzielimy na małe kawałeczki  i również rozkładamy na sałacie, na to sypiemy wcześniej uprażony słonecznik. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem. 

 

niedziela, 14 lipca 2013

 

 Dziś po raz kolejny bakłażan tym razem w postaci sałatki, która była moją kolacją w pracy. Przepis pochodzi z książki "Żyj zdrowo"

Miałam jeszcze jedno zdjęcie bakłażana z piekarnika ale chyba gdzieś wyparowało :)

 

Składniki

1 bakłażan

70 g sera typu feta

2 łyżki uprażonego słonecznika (w orginale orzeszki piniowe)

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka miodu

oregano, estragon, mięta (w miarę możliwości świeże)

sól, pieprz 

oliwa

 

Wykonanie

Bakłażana pokroić w plasterki, posolić, odstawić, gdy puszczą sok wypłukać, osuszyć. Zmiażdżonym czosnkiem oraz połową pokrojonych ziół, solą, pieprzem i oliwą posmarować bakłażany. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W occie rozpuścić szczyptę soli, dodać miód i pieprz, wlać oliwę i wymieszać. Bakłażna ułożyć, pokruszyć ser, obsypać słonecznikiem i resztą ziół, polać sosem. 

 

wtorek, 02 lipca 2013

 

 



Sama nie wiem dlaczego moja ulubiona sałatka z rukoli pojawia się dopiero teraz na blogu, robię ją dość często bo jak dla mnie jest pyszna. Polecam.

 

Składniki (dla 2 osób)

 

100 g rukoli 

100 g sera z niebieską pleśnią

kilka plastrów szynki dojrzewającej lub polędwicy wędzonej lub każdej innej szynki

garść orzechów włoskich

4 łyżki oliwy*

2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki kremu balsamicznego lub octu balsamicznego

świeżo zmielony pieprz 

 

Wykonanie

 

Rukolę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerzach. Szynkę pokroić na cieniutkie paseczki i zesmażyć na suchej patelni na tzw. skwarki, rozłożyć na rukoli. Orzechy lekko posiekać i uprażyć delikatnie na suchej patelni, rozłożyć na talerze. Ser pokruszyć również na rukolę. Z oliwy, syropu i balsamico przygotować sos, polać nim sałatkę, obsypać świeżo zmielonym pieprzem.

* ja z reguły używam oleju z pestek winogron lub rzepakowego czasami oliwy delikatnej  

 

czwartek, 27 czerwca 2013

 

Jest pyszna i stanowi świetny dodatek do obiadu.

 

Składniki

1 brokuł

1 marchewka

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

sok z cytryny, syrop z agawy do smaku

 

Wykonanie

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, poszatkować razem z marchewką (u mnie zrobił to thermomix) ale może to być każde inne urządzenie do rozdrabniania. Z majonezu i jogurtu przygotować sos, przyprawić, wymieszać z brokułem, odstawić. 

 


sobota, 15 czerwca 2013

 

Tę sałatkę lubię jeść wiosną i latem nie wiem czemu akurat o tych porach roku smakuje mi najlepiej może dlatego że warzywa sa wtedy świeże i  dostępne. Idealna do pracy.

 

Składniki 

130 g suchej kaszy kuskus (tylko tyle akurat miałam)

2 średnie pomidory

1 ogórek gruntowy

po pół pęczka natki i koperku

oliwa (u mne ostra)

mięta (opcjonalnie) 

sól, pieprz 

 

Wykonanie 

Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu czyli zalać gorącą wodą 1 cm ponad kaszą, można posolić, odczekać aż wchłonie całą wodę, wymieszać,  dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórka oraz zieleninkę, przyprawić, dodać oliwę, odstawić do lodówki.

 

 

 Zainspiruj się kaszą!

 

 

 

 


 

wtorek, 14 maja 2013

 

Sałatka która orzeżwia to właśnie ta sałatka w sam raz na wiosnę i lato. Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.

 

Składniki

250 g makaronu ryżowego

2 świeże ogórki

2 pęczki rzodkiewki

3-4 ząbki czosnku 

2 łyżki jogurtu

1 łyżka majonezu

szczypiorek

sól

 

Wykonanie

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wytudzić, posiekać lekko nożem aby niebył długi. Ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć, dodać majonez i jogurt. Wymieszać, posolić, odstawić do lodówki na godzinkę. Wierzch posypać szczypiorkiem.
 

czwartek, 07 marca 2013

 

 

Jak zapowiadałam dziś sałatka z selera, świetna na obiad lub gości. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki 

filet z kurczaka
4 liście selera naciowego
2 łyżki posiekanego pora
10 dkg żółtego sera (pominęłam)
pół puszki ananasa
pół puszki kukurydzy
majonez+ jogurt 
sól, pieprz, papryka słodka,curry
2-3 łyżki oleju

Wykonanie 

 Piersi z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę (ok. 1 – 1,5 cm), przyprawić, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godz. Następnie mięso usmażyć, na patelni grillowej bez tłuszczu, ostudzić. Seler, ser i ananasa pokroić w kostkę. Por drobno posiekać.  Do mięsa dołożyć pozostałe składniki sałatki, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę najlepiej przed podaniem schłodzić. 

 

piątek, 01 marca 2013

 

 

Tę sałatkę zrobiłam gdyż zostało mi po pół puszki kukurydzy i fasolki, robię ją od dawna ale od jakiegoś czasu pora kroję w tzw. zapałki i co niektórzy się zastanawjają co to jest?

 

Składniki

pół puszki kukurydzy

pół puszki fasolki czerwonej

pół średniej papryki czerwonej

3 ogórki korniszone

2 jajka ugotowane na twardo

4 cm kawałek pora

jogurt, majonez

sól, pieprz

 

Wykonanie

Fasolkę i kukurydzę przepłukać, odcedzić, ogórki, paprykę i jajka pokroić w kostkę, pora w słupki. Wszystko wrzucić do miski. Z majonezu i jogurtu zrobić takie "jogo-majo" w proporcjach jak kto lubi, całość przyprawić (ja daję dużo pieprzu), wymieszać, odstawić dolodówki aby się przegryzła. 


 

 

sobota, 16 lutego 2013

 

 

 

  

Ta sałatka powsatała bo miałam owartego pstąga w lodówce co prawda był przeznaczony na coś innego ale sałatka była mniej pracochłonna.

Składniki

70 gram suchego ryżu basmati

100 gram wędzonego pstąga

pół czrwonej papryki

pół czerwonej cebuli

2 średnie ogórki korniszone

3 łyżki kukurydzy

koperek, świeżo zmielony pieprz

łyżka jogurtu naturalnego

łyżka majonezu

łyżeczka musztardy francuskiej

 

Wykonanie

Ryż ugotować, pstrąga i warzywa pokroić w kostkę. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na jakiś cza dolodówki.  

 

 

poniedziałek, 04 lutego 2013

 

Fajna dietetyczna sałatka, idealna na kolację albo na imprezkę dla lubiących świeży czosnek bo jest w niej bardzo wyczuwalny.

 

Składniki:

1 brokuł

pół kostki chudego sera feta

4 łyżki kukurydzy (można dać więcej)

4 łyzki uprażonego na suchej patelni słonecznika

mały jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

pieprz

 

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze tak aby był lekko twardy, studzimy.

Różyczki dzielimy na mniejsze części, fetę kroimy w kostkę, dorzucamy kukurydzę lekko

mieszamy z jogurtem wcześniej połączonym z czosnkiem, górę sałatki posypujemy słonecznikiem. Smacznego.

 

 

poniedziałek, 21 stycznia 2013

 

 

 Dziś do pracy na kolację  sałatka z rukoli i suszonych pomidorów (dopiero niedawno przekonałam się jakie są pyszne).

Składniki 

60g rukoli

kulka mozzarelli

5-6 suszonych pomidorów

2 łyżki uprażonego słonecznika

pieprz

 

Dressing

2 łyżki oliwy

2 łyzki octu balsamicznego

1 łyżka syropu z agawy

 

Składniki dressingu łączę ze sobą i wylewam do pojemnika w którym będę przechowywać do czasu kolacji. Rukolę myję i osuszam na to wykładam pokrojoną w paski mozzarellę i pomidory oraz słonecznik, oprószam świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!