imprezowo

poniedziałek, 03 lutego 2014

 

Prosta w przygotowaniu przekąska do pracy lub dla gości. Ideałm byłoby zrobienie własnoręcznego placka jak na razie mam to w planach. Nie podaję dokładnej ilości składników bo to zależy od naszych upodobań oraz od tego jak duży rulon chcemy zjeść.

 

Składniki

wrapy

twarożek śmietankowy (np. almette)

rukola

łosoś wędzony

papryka czerwona

chrzan

świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Rukolę umyć i osuszyć, wymieszać serek z chrzanem. Wrapy podgrzać na patelni grillowej, posmarować serkiem, rozłożyć na nich rukolę ułożyć łososia, pokrojoną parykę, obsypać pieprzem, zwinąć. Smacznego. 

sobota, 22 czerwca 2013




Bakłażan po raz drugi, lubię go bardzo i w każdej postaci i dzisiaj delikatne roladki z serem.

 

Składniki

 

1 bakłażan

200 g sera kanapkowego może być tez chudy twaróg

3 łyżki jogurtu  naturalnego

2 ząbki czosnku

świeży tymianek i bazylia

sól, pieprz

oliwa

pomidor do dekoracji

 

Wykonanie 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić odstawić jak puści soki opłukać i osuszyć. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, posnarować oliwą. Zgrillować lub upiec w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach. Serek wymieszać z jogurtem dodać posiekane zioła,resztę zmiażdżonego czosnku, przyprawić. Masę nakładać na plastry bakłażana, zwinąć.  

 

 

 

 

 

Zapraszam na moją stronę na fb

 

sobota, 13 kwietnia 2013


 

Świetne na przekąskę,na imprezkę i pyszne, szybkie bo ciasto nie musi wyrastać. Nadzienie ślimaczków to to co lubicie i co macie w lodówce. Przepis znalazłam TUTAJ troszeczkę zrobiłam go po swojemu.

 Składniki

125g mąki pszennej i 125g mąki orkiszowej
pół szklanki śmietany 18%
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
120g masła, miękkiego

Nadzienie 

2-3 łyżki keczupu
6 plastrów żółtego sera
4 plastry szynki
8-10 oliwek
7 suszonych pomidorów, pół cebuli 

Wykonanie

Moja śmietana była rzadka więc ją  trochę podgrzałam i ze składników na ciasto zagniotłam ciasto a właściwie zrobił to za mnie thermomix. Następnie ciasto należy rozwałkować na 2 prostokąty, posmarować keczupem i wyłożyć dodatki (ja ser i szynkę pokroiłam na paski) po czy zwinąć jak roladę i pokroić na 1-2 cm kawałki, wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20 min. 


 

czwartek, 10 stycznia 2013

 

 

Na tę roladę miałam ochotę już dawno i w końcu zrobiłam jest pyszna, kolorowa i zdrowa na imprezkę w sam raz, przepis znalazłam na moim ulubionym blogu TU, troszkę odjęłam, troszkę dodałam.

Składniki: 
1 opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku
30 g (2 łyżki) masła
4 jajka – oddzielnie żółtka i białka
szczypta utartej gałki muszkatołowej 
sól i pieprz

Farsz łososiowy: 
2 szt twarożku śmietankowego ( Almette jogurtowy)

2 ząbki czosnku(może być też chrzan)
8-10 dużych plastrów wędzonego łososia(dałam za mało co widać już na zwiniętej roladzie)

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia.

Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
(Uwaga: Można także użyć jeszcze większej formy, np. blachy z piekarnika. Placek szpinakowy będzie wtedy cieńszy.)

Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.

Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje.

Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia.

Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł). Na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek. Ułożyć plastry łososia tak aby pokryły całą powierzchnię. 

Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ścisło folią aluminiową i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Udekorować cząstkami cytryny.  

 

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!