zupy

niedziela, 25 sierpnia 2013

 




Zupa wyszła rewelacyjna pod każdym względem: smaku, konsystencji, koloru (jak dla mnie bo dla Pana Małżonka zbyt gęsta).  Polecam bardzo. Zrobiłam ją na podstawie TEGO przepisu.

 

Składniki 

1 duża posiekana cebula
2 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
900 g posiekanych pomidorów (u mnie lima)
1 posiekana czerwona papryka
4 posiekane marchewki
600 ml wywaru z warzyw
cheddar

Wykonanie


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Na dużą blachę do pieczenia wrzucić cebulę, czosnek, pomidory, paprykę i marchewkę. Skropić oliwą. Obficie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec przez 40 minut. Następnie przełożyć upieczone wrzywa do gorącego wywaru, chwilę pogotować, przyprawić, zblendować i gotowe. Ja swoją zupę posypałam odrobiną startego cheddara.

 Przelać zawartość do naczynia i wymieszać blenderem na gładką masę. Przelać do garnka i podgrzać na małym ogniu. Sprawdzić smak i doprawić odawać z chrupiącym chlebem.

Tagi: pomidory zupa
13:17, juriel1 , zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 30 czerwca 2013

 

Zupa jest pyszna inna niż zwykła kalafiorowa, znaleziona TUTAJ. Polecam.

 

Składniki

 

1 kalafior

 4 ziemnaki

3 marchewki

1 cebula 2

ząbki czosnku

1łyżeczka curry

koperek

5 łyżek śmietanki (30%)

sól, pieprz

 

Wykonanie 

Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić wszystko na rozgrzane masło. Przyrumienić. Po chwili dodać cebulę w piórka i jeszcze chwilę podsmażać.
Przyrumienione warzywa wrzucić do goracego bulionu i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora umyć i porozdzielać na różyczki. Wrzucić do reszty gotujących się warzyw i gotować kolejne 10-15 minut. Blenderem zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem (można wcześniej odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji). Dodać curry i ewentualnie sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

sobota, 22 czerwca 2013



Pyszna i intensywna zupa. Przepis na nią pochodzi z TEGO bloga

Składniki



1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml przecieru pomidorowego 
 sól, pieprz oraz ostra papryka
oliwa z oliwek

Wykonanie


Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.

 

 

 

poniedziałek, 17 czerwca 2013




Robi się naprawdę gorąco a na upały najlepszy chłodnik, pyszny orzeźwiający.

Składniki

2 pęczki botwinki z małymi buraczkami

1 pęczek rzodkieki

3 ogórki gruntowe

1 litr bulionu wrzywnego

pęczek koperku

1 duży jogurt naturalny

sól, pieprz

syrop z agawy

sok z cytryny

jajka 

 

Wykonanie

Botwinę umyć, pokroić wraz buraczkami, wrzucić do gotującego się bulionu, gotować 10 minut, zakwsić sokiem z cytryny dla pięknego koloru. Ostudzić. Rzodkiewkę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do botwiny, wlać jogurt, posiekany koperek, przyprawić, odstawić do lodówki. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.   

piątek, 10 maja 2013

 

Jak ja lubię wiosnę te szparagi, rzodkiewki, truskawki, ogórki i inne. Szparagi goszczą w mojej kuchni od ubiegłego roku, ale w sezonie już na stałe i tak dzisiaj polecam zupę z białych szparagów z pieczarkami. Pycha!

Składniki

1 pęczek białych szparagów

4 średnie ziemniaki

150 g pieczarek

pietruszka (korzeń)

kawałek pora

1 litr bulionu 

4 łyżki śmietanki

koperek

sól, pieprz

 

Wykonanie

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na centymetrowe kawałki. Pieczarki pokroić w plasterki, ziemniaki i pietruszkę w kostkę, pora w pół plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pora smażyć minutkę następnie pieczarki i po chwili ziemniaki z pietruszką zalać bulionem i gotować ok 10 minut po czym wrzucić szparagi i gotować do miękkości. Zabielić śmietanką, przyprawić do smaku, wrzucić koperek.


 
 

czwartek, 09 maja 2013

 

Dla lubiących brokuły i zupy- kremy. Jest szybka, łatwa i smaczna.

 

Składniki

500 g brokuła

1 ziemniak

1 marchewka

1 mała cebula 

2 trójkąty serka topionego

1 litr bulionu 

koperek

śmietanka lub jogurt (opcjonalnie)

łosoś do dekoracji

oliwa

sól, pieprz 

 

Wykonanie

Brokuła umyć podzielić na różyczki, ziemniaka, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę następnie dodać resztę warzyw, zalać gorącym bulionem, gotować ok. 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić serki topione. Po ugotowaniu dodać śmietankę lub jogurt oraz koperek (część zosawić do dekoracji) zmiksować doprawić do smaku. Podawać ozdobione łososiem i koperkiem. 


 

wtorek, 23 kwietnia 2013

 

Kto lubi smaki kuchni hinduskiej oraz soczwię musi spróbować. Zupa jest slodka od marchewki i ostra od papryczki.

Składnki

50 gr soczewicy żółtej

50 gr soczewicy czerwonej

50 gr połowek grochu

500 gr marchwi

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka milonego kminku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

natka lub kolendra

ostra papryczka 

sól, oliwa

 

Wykonanie

W garnku rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, następnie przyprawy cały czas mieszając aż będą wydzielać intensywne aromaty. Dodać przepłukaną wcześniej soczewicę i groch oraz marchew (u mnie rozdrobnina w thermomixie). Całość zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą. 

niedziela, 07 kwietnia 2013

 

 

Jak tylko zobaczyłam tę zupę to wiedziałam że muszę ją zrobić ponieważ bardzo lubię pęczak i tak oto jest sycąca, niskokaloryczna, pyszna pieczarkowa.

 

Składniki

ćwiartka średniego selera

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka 

1 cebula

300 g pieczarek

100 g pęczaku

1,5 litra bulionu 

ząbek czosnku

sos sojowy (dałam ciemny) 

oliwa

natka pietruszuki

pieprz

 

Wykonanie

Marchew i seler zetrzeć na tarce, naciowy w plasterki. Pieczarki pokrojone na ćwiartki udusić z czosnkiem na patelni z odrobiną wody i sosu sojowego. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostekę, następnie zalać bulionem do gotującego się bulionu wrzucić kaszę, po 15 minutach wrzucić uduszone pieczarki oraz warzywa. Przyprwaić, podawać posypaną natką pietruszki.  

 

środa, 06 marca 2013

 

  

Selar naciowy w lodówce jest korzeniowy też, reszta składników  także więc może zupa selerowa. W przepisie zamiast mleka była śmietanka 30% ale tego akurat w mojej lodówce nie było.

Składniki

100 g selera korzeniowego

4 łodygi selera naciowego

20 g orzechów włoskich

1 duża cebula

400 ml bulionu (klik) +100 ml mleka

sól, pieprz

Dodatkowo

posiekane orzechy oraz łodyżki z selera 

 

Wykonanie

Seler naciowy umyć i pokroić, seler korzeniowy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę, orzechy także trochę posiekać. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, następnie wrzucić seler korzeniowy po chwili dorzucić seler naciowy poczym wlać bulion oraz mleko. Gotować ok 15 min. Po lekkim przestygnięciu dodać orzechy i zblendować, przyprawić do smaku. Udekorować orzechami i listkami selera naciowego.

 Jeśli chodzi o seler naciowy to jeszcze nie koniec jutro sałatka.

wtorek, 26 lutego 2013

 

 

 

 Ta zupa wyszła mi przypadkiem ponieważ zrobiłam ją z kotletów mielonych na które nie było już chętnych.

 

Składniki 

3 kotlety mielone 

po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasolki

puszka pomidorów krojonych

3 ogórki korniszone

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pół czerwonej papryki 

1 średnia cebula 

papryczka chili

sól, pieprz 

 

Wykonanie

Kotlety pokroiłam w grubszą kostkę tak jak i paprykę, cebulę w małą, ogórki w plastry, kukurydzę i fasolkę przepłukałam. Na gotującą wodę wrzuciłam pomidory z puszki, pokrojone kotlety oraz koncentrat i paprykę po kilku minutach  pozostałe składniki.Całość przyprawiłam, pogotowałam jeszcze chwilę.


 

Tagi: obiad zupa
09:58, juriel1 , zupy
Link Komentarze (2) »
piątek, 25 stycznia 2013

  

 

 

Odchudzona dlatego, że nie gotuję jej już na boczusiu tylko na wędzonym kurczaku ale jak dla mnie i mojej rodziny nadal pyszna. Polecam. 

Składniki

1 udko wędzone bez skóry

200g grochu łuskanego połówek 

1 starta marchewka

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie

majeranek, sól, pieprz 

 

Udko obrać ze skóry odzielić od kości pokroić w paski, zetrzeć marchewkę, dodać groch, przyprawy, zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu w trakcie gotowania zupa zgęstnieje  więc w zależności od tego jaką konsystencję zupy lubicie można dodać gorącej wody.Polecam tę zupę jest smaczna i szybka.

 

Tagi: zupa
19:33, juriel1 , zupy
Link Dodaj komentarz »
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!