deserowo

piątek, 07 lutego 2014

 

 

 

Tortów to ja raczej nie piekę, ale na tak szczególną okazję jak 50 urodziny to trzeba. Tort prezentował się jak widać a smakował pysznie a nawet bardzo pysznie. Zrobiłam go krok po kroku z przepisu Margarytki. Biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł czego bałam się najbardziej. Polecam bardzo.

 

Składniki 

 
6 dużych jajek
1 szklanka* cukru
¾ szklaki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego dobrego kakao
30 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżeczki octu
szczypta soli

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki (30 - 36 %)
200 g nutelli

Poncz:
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki likieru orzechowego, ewentualnie koniaku, winiaku albo innego mocnego alkoholu

Dodatkowo
1 słoik dowolnego dżemu 
200 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody
1 – 2 łyżki cukru pudru
podłużne biszkopty - około 30 sztuk
dowolne ozdoby

* szklankia o pojemności 250 ml

 

Wykonanie


 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Wszystkie rodzaje mąki i kakao przesiać przez sito i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką.
Białka oddzielić od żółtek (białka do dużej miski, żółtka do mniejszej). Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier (nie wszystko na raz). Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać – żółtka robią się prawie białe i będą „pączkować” (zwiększy się ich objętość, więc miseczka nie może być za mała). Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem około 2 minuty – aż masa będzie jednolita i gęsta. Wsypać mąkę (na 2 razy) i połączyć z masą jajeczną (na niskich obrotach miksera – ja to robię na 2 stopniu).
 Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Można to zrobić metodą nitkową, (którą stosuje Margarytka) ja też skorzystałam z tej metody, poszło gładko i równiutko. Biszkopt delikatnie naciąć dookoła na wysokości 1/3 i 2/3 – tak aby po przecięciu nitką powstały 3 równe krążki. W nacięcie włożyć nitkę, gdy dwa końce nitki się spotkają skrzyżować je i delikatnie przeciągnąć przez biszkopt – nitka zadziała jak najlepszy nóż. Z drugim nacięciem postąpić dokładnie tak samo. Biszkopt najlepiej przecina się na drugi dzień po upieczeniu.

Gdy biszkopt będzie przecięty przygotować poncz do nasączenia ciasta. Cukier rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody, dodać sok z cytryny, a gdy całość ostygnie wlać alkohol i wymieszać.

W międzyczasie, gdy poncz stygnie zrobić krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części.

 *Gdy krem jest gotowy można zabrać się za składanie tortu. 
Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dosyć grubo dżemem. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć ten krążek biszkoptu (obręcz powinna być zapięta) i obłożyć go podłużnymi biszkoptami. Na dżem wyłożyć część kremu i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć trzecim krążkiem i posmarować resztą kremu. Całość wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody i zostawić do lekkiego wystygnięcia – nie powinna jednak być zupełnie zimna przed wlaniem do śmietany. 200 ml śmietany obić z cukrem pudrem, pod sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę przełożyć do szprycy i ozdobić tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Można posypać starta czekoladą, ozdobić cukrowymi perełkami – tu pełna dowolność.
Po odpięciu tortownicy można zawiązać wstążkę, ale nie jest to konieczne, bo biszkopty nie odpadają – krem je „skleja” z biszkoptem.

*Tutaj niestety nie skorzystałam z rady autorki odnośnie zastosowania większej tortownicy po złożeniu tortu posmaroawałam każdy biszkopt kremem i dokleiłam do tortu resztę zrobiła wstążka a potem lodówka :) (po zdięciu wstążki biszkopty nie odpadły:))

Tagi: tort
09:12, juriel1 , deserowo
Link Komentarze (4) »
niedziela, 19 stycznia 2014

 

 

Ostatnio w sieci bardzo popularny jest chlebek bananowy, więc i ja postanowiłam go upiec. Miałam obawy co do jego słodkości, ale okazało się że banany i łyżeczka cukru brzozowego z wanilią w zupełności wystarczą, jest bardzo prosty w przygowtowaniu, blendera użyłam tylko do zmiksowania bananów resztę zrobiłam łyżką. Polecam. Znalazłam go na TYM blogu.

Składniki

3 dojrzałe banany
1,5 szklanki  mąki pełnoziernistej
20g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru brzozowego waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej) 
wiórki kokosowe
szczypta soli 

 

Wykonanie 

Banany zblendować, dodać resztę składników, wymieszć łyżką, wrzucić żurawinę. Wyłożyć do małej keskówki, obsypać wiórkami kokosowymi, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok.godziny. 

wtorek, 07 stycznia 2014

 

 NA POCZĄTEK WSZYSTKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJ, NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!

Minął rok odkąd prowadzę bloga, gdyby nie ta czteromiesięczna przerwa mogłabym zdmuchnąć jedną świeczkę, ale świeczki  nie będzie i tortu też nie, ale blog będzie tak będę go nadal pisać bo to lubię. Chociaż najchętniej zmieniłabym nazwę bo najlepiej z niej wychodzi mi gotowanie, ale się nie poddaję co to, to nie.

Dzień przed Sylwestrem odbyło się Drugie Spotkanie Szczecińskich Blogerów a właściwie małe kilku osobowe spotkanko, ale było sympatycznie, miło, smacznie i kalorycznie bo każda z nas przyniosła coś słodkiego. "Sprawczynią" spotkania była Asia a odbyło się ono w Public Cafe.

Więcej zdjęć TUTAJ. 

Ja na to spotkanie przygotowałam ciasto z żurawiną i białą czekoladą, które wcześniej upiekłam na Swięta Bożego Narodzenia. Przepis na to ciasto jest z TEGO bloga. 

 

Składniki: 

ciasto


3/4 kostki masła
1 szklanki brązowego cukru (dalam 3/4 szklanki)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
1,5 tabliczki białej czekolady


krem z serka


250 g (2 opakowania) serka Philadelphia (zdecydowanie najlepszy)
 1 szklanka cukru pudru (dałam pół szklanki)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 krople ekstraktu waniliowego (pominęłam)

polewa z białej czekolady


1 tabliczka białej czekolady
50 ml śmietanki

+ 50g świeżych (lub suszonych) żurawin 

 

Wykonanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Za pomocą miksera ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy mąkę. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę (również pokrojoną na małe kawałki). Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około godziny (do suchego patyczka).

Serek philadelphia miksujemy z przesianym cukrem pudrem i sokiem z  cytryny.Smarujemy nim ciasto.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, wylewamy na serek, posypujemy żurawiną. 

 

poniedziałek, 02 września 2013

 

 

Lubię muffiny bo są szybkie w przygotowaniu a jak lubicie szarlotkę to polecam te z dodatkiem jabłek.

 

Składniki

 

2 duże jabłka

280 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżaczki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody 100 g brązowego cukru

1 jajko

80 ml oleju

200 g maślanki

125 ml soku jabłkowego 

 

Wykonanie

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie produkty, w drugim mokre potem połączyć wszystko razem i na koniec dodać jabłka. Formy do muffinek napełnić do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.  

sobota, 24 sierpnia 2013

  

 



Na gorące dni najlepszy deser to zimny deser, tak więc polecam deser jogurtowo kokosowy bez pieczenia. Bazowałam na TYM przepisie i  zrobiłam z połowy porcji.

 

 Składniki


150 g ciastek czekoladowych
30 g masła, roztopionego lub bardzo miękkiego

 Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Następnie ułożyć ją w foremkach lub szklankach lub w jednej większej formie, wyrównać i lekko ugnieść, wstawić do lodówki na 30 min. 

 Składniki na masę jogurtowo - kokosową


 200 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej*
 400 g jogurtu greckiego 10%, w temperaturze pokojowej
 3 łyżki cukru pudru (lub wedle smaku)
 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie



Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, by nie było najmniejszych grudek. Lekko przestudzić.

 W misie miksera umieścić schłodzoną śmietankę kokosową. Ubić. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubijać na najwyższych obrotach przez kilka minut.  Na sam koniec dodać cukier puder i zmiksować.

 Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dobrze rozprowadzić. Cienką strużką wlewać do ciągle ubijanej masy jogurtowej, miksując. Następnie wyłożyć ją na wcześniej przygotowaną masę herbatnikową, przybrać borówkami, wstawić do lodówki po czym zalać tężejąca galaretką.

 Ponadto

1 galertaka

borówki lub jagody
 
Przygotować galaretkę - rozpuścić ją w 300 ml wrzącej wody, całkowicie wystudzić.

 
 * śmietankę kokoswą"zebrałam" z puszki mleka kokosowego, zimnego nie mieszanego

środa, 14 sierpnia 2013

 

 

 

 

Dziś mija miesiąc od ostatniego wpisu, trochę mi wstyd że zaniedbałam blog i to jeszcze żebym miała ważny powód a to było lenistwo, upał i urlop (chociaż urlop jest dobrą wymówką?), ale oczywiście zdięcia robiłam a jakże by nie. No ale dobra koniec lenistwa biorę się do roboty czyli za blogowanie, dietę i regularny wysiłek fizyczny bo w końcu po to mam nowy rower aby na nim jeździć :).

Na początek placek ze śliwkami i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej o tej porze roku lubię takie ciasta bo są szybkie, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ułożyć dowolne owce, wstawić do piekarnika i gotowe.

 

Składniki

2 jajka

200 g cukru trzcinowego Muscovado

150 mąki pszennej

200 mąki pełnoziarnistej

400 g jogurtu naturalnego

100 ml oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

śliwki



Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć wypestkowane śliwki. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam cynamonem i pudrem. 
 

sobota, 13 lipca 2013

 




Te babeczki są cudowne, mięciutkie i lekkie, połączenia słodkiego i kwaśnych malinek polecam bardzo ja do swoich użyłam świezych malin ale myślę że inne owoce też się nadadzą i nie omieszkam spróbować a jak spróbuję to napewno napiszę. Przepis pochodzi z TEJ strony.

 

Składniki

250 g mąki pszennej razowej
100 g cukru trzcinowego
1 jajko
80 g oleju
200 ml mleka
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g malin

 

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce. Jajko, olej i mleko mieszamy w drugiej misce. Do przestudzonej, ale płynnej czekolady dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy. Dolewamy czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki. Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami na wirzch układamy po kilka malin. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.

 

środa, 26 czerwca 2013


 

 

 

To ciasto nie jest urodziwe, ale pyszne i zniknęło w ciągu dnia. Zrobiłam je z TEGO przepisu z tym że podwoiłam składniki i dodałam mąkę razową.

 

Składniki


2 jajka

200 g cukru trzcinowego Muscovado 

170 mąki pszennej

170 mąki pszennej razowej

400 g jogurtu naturalnego

100 ml oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

truskawki

 

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy robota włożyć wszystkie składniki poza truskawkami. Wymieszać mieszadłem przez około 2 minuty. Przełożyć do przygotowanej formy. Ułożyć truskawki. Piec przez 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 i piec przez kolejnych 20-25 minut, do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam cynamonem i wiórkami kokosowymi. 

 

 

środa, 05 czerwca 2013

Ten deser powstał spontanicznie z garści truskawek i jednej gałązki rabarbaru nawet nie pamiętam dokładnej ilości składników, ale była pychota.

 

Składniki

1 jabłko

1 gałązka rabarbaru

garść truskawek

cynamon

łyżeczka brązowego cukru

 

na kruszonkę

2 łyzki masła

2 łyżki otrębów pszennych

1 łyżeczka cukru brązowego

2 łyżeczki migdałów w słupkach

 

Wykonanie

Owoce umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i wymieszć, rozłożyć do kilku mniejszych miseczek. Składniki kruszonki wymieszać posypać nią owoce. Zapiekać ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego!

 

 

niedziela, 02 czerwca 2013

               

 
 

 Taki sernik to ja dawno chciałam upiec jak dla mnie idealny, puszysty, leciutki, nie opadł i nie pękł. Przepis zanalazłam tutaj z moimi lekkimi zmianami.

 

Składniki

7oo g chudego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1,5 szklanki mleka (można również pół szklanki mleka zastąpić śmietaną kremówką)
50 g miękkiego masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
6 jaj, białka oddzielone od żółtek
150 g  cukru brzozowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (u mnie również cukier brzozowy z wanilią)
ekstrakt waniliowy do smaku (domowy)
 

Wykonanie

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 90 minut w temperaturze 180ºC. 
 Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.

Po wystudzeniu swój sernik udekorowałam jogurtem naturalnym z musem truskawkowym. 

 

środa, 15 maja 2013

  

 

 Autorka tego przepisu napisała,  że to ciasto jest najlepsze i muszę sie z nią zgodzić w 100% jest pyszne, wilgotne a z kołderką mascarpone po prostu rewelacja. Polecam!

 

Składniki



2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
pół szklanki cukru brzozowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego (pominęłam)
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

 

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. 

Do ciasta nie dałam ananasa i wcale natym nie ucierpiało:) 

muffiny

Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

 

Wierzch:


125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem, rozsmarować na cieście lub muffinach, obsypać wiórkami kokosowymi.

 

wtorek, 07 maja 2013

 

Sezon na truskawki rozpoczęty! Wprawdzie to nie są te nasze pyszniutkie truskaweczki ale z nich też można zrobić pyszności. Ja postanowiłam wykorzystać je do mojej pierwszej w życiu bezy i może zabrzmi to nieskoromnie ale  wyszło i ładnie i pysznie.

 

Składniki

200 ml białek

300 g cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu ( ja dałam jabłkowy)

 

500 ml  śmietany 30%

500 g truskawek

Wykonanie


Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na sam koniec dodać łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Zmiksować.

 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 2 godziny, studzić w uchylonym piekarniku.Wyłożyć na paterę, udekorować ubitą śmietaną (bez cukru) i trukawkami. Pycha!

 

 

niedziela, 28 kwietnia 2013

 

 

 

Jak dla mnie ciastka idealne, próbowałam już wielu ale te zdecydowanie to mój numer 1, smakują wszystkim którzy je próbowali. Przepis znalazłam TUTAJ

Składniki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego (nie zastępować cukrem brzozowym, bo ciasteczka stracą kruchość!)
2 jaja
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W dużej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajka oraz wanilię i ponownie ubić.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i cynamon. Połączyć z masą maślaną i dokładnie wymieszać.

Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać. (Uwaga: Masa będzie bardzo gęsta i lepiąca.)

Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno spłaszczać i układać na papierze.

Piec 10-15 minut, do czasu aż brzegi ciastek zaczną się lekko rumienić. Wyjąć, a po 2-3 minutach przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ciastka twardnieją w kilka sekund po wyjęciu z piekarnika, długo zachowują kruchość.  

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!