do chleba

czwartek, 16 stycznia 2014

 

 

Awokado inaczej smaczliwka ma same zalety a pastę robi się bardzo szybko i łatwo.

 

Składniki

 

1 awokado

sok z ćwiartki limonki

1 ząbek czosnku

soszona bazylia

sól

 

Wykonanie

 

Awokado rozgnieść widelcem, dodać sól, wyciśnięty czosnek, sok z limonki i bazylię. Dokładnie wymieszać. 

czwartek, 14 marca 2013

 

 

  

Ten pasztet  to kolejny który zrobiłam i jak na razie najlepszy, odpowiednio wilgotny i przyprawiony. Ilość też była imponująca bo w sumie aż 3 kg masy dlatego iż nazbierało się trochę mięsa z rosołu i miło było potem podzielić się nim z rodzinką.

Składniki

1,5 kg mięsa z rosołu

1,3 kg udźca z indyka

0,3 kg wątróbki drobiowej

3 marchewki

2 pietruszki

pół średniego selera

por

4 jajka 

cebula

czosnek

kilka pieczarek (opcjonalnie) 

liść laurowy

ziele angielskie

gałka muszkatałowa

sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi zioła

 

Wykonanie 

W mleku moczymy wątróbkę, po czym smażymy ją na patelni razem z cebulą. Udźiec gotujemy wraz z włoszczyzną oraz liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Po ugotowaniu studzimy.Ubijamy pinę z białek. Następnie  mięsa, włoszczyznę oraz wątróbkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie, potem dodajemy do masy żółtka, czosnek, pieczarki (starte na tarce lub zmielone razem z mięsem) przyprawy wedle uznanae i smaku, jeśli masa będzie zbyt gęsta należy podlać ją wywarem w którym gotowany był udźiec. Wszystko dobrze wyrabiamy na końcu dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Ja piekłam w trzech litrowych, aluminiowych foremkach wysmarowanych oliwą w 180 stopniach przez godzinę. 

 

wtorek, 19 lutego 2013

 

 

Pierwszy słoik zniknął w ciągu kilku dni więc musiałam zrobić kolejną porcję bo ten sos jest dla mnie alternatywą zamiast masła i keczupu. Przepis wypatrzyłam TU.

Składniki

1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
pół łodygi selera naciowego (tym razem pominęłam)
500 g przecieru pomidorowego z kartonika
2 łyżki miodu (u mnie syrop z agawy)
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki octu słodowego (pominęłam)
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką)
1 łyżeczka ziaren gorczycy, utartych w moździerzu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie 


 W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy przecier, syrop z agawy, sos Worcestershire, gorczycę i wędzoną paprykę. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku delikatnie solą i pieprzem. Po przestudzeniu sos można zblendować ja tego nie robiłam. Sos przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do miesiąca czasu. Wykorzystujemy jako dodatek do sandwichy, sos do przekąsek, marynatę do mięsa. 

 

 

sobota, 16 lutego 2013

 

 

  

Do tych roladek przymierzałam się już jakiś czas a to brak czasu albo wszystkich składników zawsze coś, ale w końcu zrobiłam i zrobię jeszcze z innymi dodatkami tak jak autorka TEGO bloga.

Składniki 


600 gram piersi z kurczaka 
1 jajko  
25 gram żurawiny suszonej 
sól cytrusowa
biały pieprz


Wykonanie


Mięso z surowej piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Układmy mięso na foli i formujemy roladkę ja dodatkowo zawinęłam w folię aluminiową. Autorka przepisu radzi aby podzielić je na trzy części ja zrobiłam jedną większą chociaż miałam kłopot ze zmieszczeniem jej w garnku następnym razem podzielę na dwie.  W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki( ja nie usuwałam). Gotujemy ok. 15 minut. 

 

 

 

środa, 23 stycznia 2013

Jak w tytule szynka gotowana, prosta i smaczna domowa wędlina, jak robiłam ją pierwszy raz to myślałam sobie jak to może wyjść skoro jak piekę w rękawie to ponad godzinkę a tu 2 razy po 10 minut, ale wyszła a potem gotowałam ją drugi, trzeci i kolejny za każdym razem wychodzi nawet wtedy gdy zagapiłam się z czasem i zamiast 10 gotowała się około 40 minut i wówczas też się nie wysuszyła chociaż się tego obawiałam. Przepis wyczytałam na blogu Lepszy Smak

Składniki 

Szynka tzw. kulka

Przygotowanie zalewy.
Do 2 l wody dodać:
0,5 szklanki soli kuchennej (u mnie 1/3 szklanki)
1 łyżeczkę od herbaty cukru
5 liści laurowych
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżeczkę chili w proszku (u mnie płatki)
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca + 6 ziaren ziela angielskiego
Zagotować i ostudzić pod przykryciem.


 Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce. (u mnie cała noc)

 Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.

 Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.



 Szynkę od momentu zagotowania gotujemy tak aby woda lekko bulgotała. Cały czas pod przykryciem. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Podniosą poziom płynu i częściowo wchłoną sól.
  


piątek, 18 stycznia 2013

 

 O wyższości pieczonych mięs nad kupnymi wędlinami nikogo chyba nie trzeba przekonywać tym bardziej że może być wykorzystana w dwojaki sposób, jako pieczeń na obiad i jako wędlina, a także można ją przyprawić tak jak lubimy oraz upiec lub ugotować.

Składniki

1,4kg schabu

 po 1 łyżeczce ulubionych przypraw u mnie były to sól, pieprz, papryka, czubrica zielona, miód, musztarda z widocznymi ziarenkami, 2 listki laurowe, po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego

rękaw do pieczenia

Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem z przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią schab owijamy go szczelnie folią aluminiową i zamykamy w lodówce na co najmniej 24 godz. po tym czasie przekładamy schab do rękawa foliowego nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż mięsko całkiem wystygnie.

 

 

 

Tagi: mięso
09:49, juriel1 , do chleba
Link Komentarze (1) »
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!