obiad

poniedziałek, 02 września 2013


               
Zanim zapiekłam warzywa przygotowałam sos ze świeżych pomidorów, który wypatrzyłam na TYM blogu.

Składniki na sos 

1 kg pomidorów (użyłam limy))
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie


Pomidory myjemy i kroimy.Wycinamy twarde części i kroimy na mniejsze kawałki. Na pstelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju,  wrzucamy pomidory i dusimy je, mieszając co jakiś czas, przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wstępnie przyprawiamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Dusimy dalej, przez około pół godziny, lub aż odparuje woda. Wtedy możemy dodatkowo przyprawić, dodajemy też posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Dusimy przez 3-5 minut i odstawiamy do przestygnięcia.  




 



Lubię takie zapiekane warzywa, może przygotowanie sosu zajmuje trochę czasu ale warto, poza sezonem używam pomidorów z puszki ale w sezonie nie ma co chodzić na skróty i należy korzystać ze świeżych warzyw i owoców dopóki są. Warzywa te stanowiły dodatek do pieczonej w folii aluminiowej ryby (dorsza).

 

Składniki

 

1 cukinia

1 ziemniak

1 cebula

pół dużej kalarepy

pół papryki czerwonej 

zioła prowansalskie

sól, pieprz

cheddar 

 

Wykonanie


Warzywa umyć, obrać te które tego wymagają, pokroić w plastry. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu a na nim układać warzywa następnie wyłożyć resztę sosu, sos posypać startym cheddarem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 minut.

wtorek, 20 sierpnia 2013

 

 

To mój dzisiejszy obiad i drugie w  życiu risotto, wyszło szybko i pysznie.

 

Składniki

2 małe cukinie (u mnie żółta i zielona)

200 g pieczarek

140 g ryżu do risotto

lampka białego wytrawnego wina

ok. 500 ml bulionu warzywnego

parmezan

masło

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Wykonanie

Pieczarki i cukinię umyć, pokroić, poddusić na łyżce oliwy, odstawić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło a następnie ryż, smażyć chwilę aż sie zrobi przejrzysty, dodać wino jak odparuje dolewać stopniowo bulion od czasu do czasu mieszając, jak ryż będzie już miękki dodać cukinię i pieczarki oraz 2 łyżki startego parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Wierzch risotto posypać odrobiną parmezanu oraz natką.

 

 

sobota, 13 lipca 2013


Przepis na ten gulasz pochodzi z TEGO bloga. Jest pyszny i tyle.

Ja swój gulasz pokroiłam w mniejsze kawałki i gotowałam w pod pokrywą szybkowarową, co zaoszczędziło mi czasu.

 

Składniki


50 dag wołowiny na gulasz
 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (ja dałam białe bo akurat takie miałam otwarte)
1 puszka pomidorów bez skóry (wraz z sokiem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 goździki 
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
oliwa

 

Wykonanie


 Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć partiami na rozgrzanej oliwie aż do przyrumienienia. Przełożyć do garnka, wlać wino oraz dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i smażyć posiekaną w piórka cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem, aż do czasu gdy będą miękkie i szkliste. Dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem, gożdzikami i oregano. Tak jak wspomniałam wcześniej dusiłam je w szybkowarze około 1 godziny. (Uwaga: Mięso w czasie duszenia powinno być całe zanurzone w mieszance wina i soku. Jeśli płynu jest zbyt mało, należy go uzupełnić gorącą wodą.)

Posypałam swój gulasz świeżym tymiankiem i podałam z sałatką grecką. 

 

wtorek, 18 czerwca 2013

 

Mięso i ziemniaki za jednym zamachem czyli z piekarnika do tego surówka z młodej kapusty oraz ogórki małosolne i czegóż chcieć więcej.

 

Składniki

 

części z kurczaka

8 ziemniaków

marynata

sól, pieprz

oliwa

świeże i suszone zioła

 

Wykonanie

Kurczaka zamarynować i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części, polać oliwą tak aby każdy był dobrze nią wysmarowany posolić, obsypać pieprzem oraz ziołami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego na nie ułożyć mięso, piec godzinę w temp 180 stopni ostatnie 10 min z termoobiegoiem dla zrumienienia.

Tagi: drób obiad
12:45, juriel1 , obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 czerwca 2013

 

Już kiedyś wspominałam że lubię bakłażana i wszystkie inne wrzywa też lubię więc wymyśliłam sobie taką zapiekankę. Może to nie jest zupełnie mój autorski przepis ale nie wzorowałam na żadnym konkretnym.

 

Składniki

1 bakłażan

1 cukinia

1 pomidor

po ćwiartce papryki żółtej i czerwonej

1 mozarella light

plaster żółtego sera

5 łyżek przecieru pomidorowego

sól, pieprz

zioła prownsalskie, bazylia

oliwa, krem balsamiczny

 

 

Wykonanie

Bakłażana pokroić w plastry posolić odstawić na pół godzinki po tym czasie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponownie posolić,  popieprzyć, posmarować oliwą oraz kremem balsamicznym, zgrilować na patelni. Pozostałe wrzywa oraz mozarellę pokroić na plastry. Składniki układać w formie wysmarowanej oliwą, polać przecierem pomidorowym oraz ziołami. Polać przecierem pomidorowym (ten przecier to było pójście na łatwiznę, powinien być sos pomidorowy z pomidorów z puszki z cebulką, czosnkiem i ziołami)  i ułożyć ser. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 40 minut. 

 

czwartek, 06 czerwca 2013

 

Pyszny zdrowy obiadek i tyle.

 

Składniki


2 wypatroszone pstrągi

po pęczku natki pietruszki i koperku

2 łyżki miękkiego masła

migdały w słupkach

sól, pieprz

 

Wykonanie

Pstągi opłukać, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Pitruszkę i koperek drobno posiekać połączyć z masłem i napakować w brzuszki ryby oraz posmaroawć wierzch i spód. Ułożć na papierze do pieczenia i zawinąć w paczuszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 30 minut pod koniec piczenia odkryć papier posypać migdałami i włączyć termoobieg.


 

 



 

Tagi: obiad ryby
12:32, juriel1 , obiad
Link Komentarze (3) »
wtorek, 04 czerwca 2013

  

  

 Ten wpis miał pojawić się tutaj jakieś dwa tygodnie temu ale nie miałam weny, więc jest dzisiaj, był to nasz niedzialny obiad.

 

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

1 jajko

2 garście płatków kukurydzianych zwykłych

po 2 łyżki sezamu białego i czrnego

ulubione przyprawy

 

Wykonanie

Filet z kurczka umyć, pokroić w paski, przyprawić wedle uznania odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Płatki kukurydziane wrzucić do worka i rozdrobnić. Sezam wymieszać. Roztrzepać jajko, maczać w nim mięso a następnie w płatkach kukurydzianych lub w sezamie, układać na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ok 20 minut. 

Ja podałam z zimniakami i z surówką z młodej kapusty. 

 

wtorek, 21 maja 2013


 

Uwielbiam bakłażana więc to danie jak najbardziej dla mnie, fajne połączenie bakłażan i mięso mielone.

Składniki 

2 bakłażany

0.5 kg mięsa mielonego drobiowego

puszka pomidorów z puszki+szklanka pasty pomidorowej

mała cebula

4 ząbki czosnku

oliwa 

sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem z bazylią

śwież bazylia

parmezan 

 

Wykonanie 

Bakłażana pokroić wzdłóż na pół centymetrowe plastry, posolić i odstawić na pół godzinki następnie opłukać osuszyć, przyprawić i posmarować oliwą. Zgrilować. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem Przygotowane mięso zawijać w plastry bakłażana, układać w naczyniu żaroodpornym.

Sos

Na patelni zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem dodać pomidory i pastę, przyprawić jeśli jest zbyt rzadki to odparować. Wyłożyć na bakłażany, zapiekać 40 minut w temp.180 stopni.  

 

niedziela, 28 kwietnia 2013

 

Do zrobienia tego sosu zainspirował mnie ten wpis i warto  było przypomnieć sobie grecki smak. Sos stanowił dodatek do drobiowych szaszłyków na niedzielny obiad.

 

Składniki

400 gr greckiego jogurtu

2 ząbki czosnku

pół pęczka koperku

sól

 

Wykonanie

Koperek drobno posiekać, czosnek rozgnieść, całość wymieszać. 

 

wtorek, 09 kwietnia 2013

 

 Dziś łatwe i zdrowe danie z łososia. Polecam
 

 

Składniki


filet z łososia

por

sól, pieprz

sok z cytryny

czubrica zielona

 

Wykonanie 

Filet z łososia przyprwaić i odstawić na godzinę do lodówki. Umyte pory rozciąć po długości tak aby powstały wstążki, które należy sparzyć wrzątkiem, żeby zmiękły. Łosia owinąć porem i folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i zapiekać 20-30 minut. Podawać z surówką z kapusty białej i czerwonej.

 

Łososie do boju! 



 

niedziela, 10 marca 2013

 

 Ten przepis pochodzi z książki "gotowanie w 30 minut" i jest naprawdę prosty i szybki.

Składniki

500 g piersi z kurczaka

500 g pieczarek

1 cebula

100 ml bulionu (klik

100 ml śmietanki 

sól, pieprz

1 łyżka oliwy

szczypiorek do dekoracji 

Wykonanie

Piersi z kurczaka podzielić na mniejsze części oprószyć pieprzem i solą, obsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor, następnie wyjąc je z patelni po czym  wrzucić pokrojoną cebulę oraz plasterki z pieczarek chwilę poddusić i odparować, wlać bulion oraz po chwili śmietankę, wrzucić mięso. Gotować jeszcze chwilę razem, aż sos trochę odparuje.

 

 

wtorek, 05 marca 2013

 

  

 Dziś polecam zapiekankę, na bezmięsny obiad w sam raz. Dla tych co lubią makaron a jeszcze bardziej łososia wędzonego. Przepis znalazłam TU.

 

Składniki

 
 250 - 300 g makaronu kolorowe świderki
 około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
 sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
 mała garstka rukoli
 2 łyżki startego parmezanu
 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%





Wykonanie


Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz rukolą. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie)  startym parmezanem, mozzarellą i śmietanką. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. 

 

piątek, 22 lutego 2013

 

 

 

 Dziś danie które można nazwać jednogarnkowym, przygotowujemy mięso, warzywa, kaszę wstawiamy do piekarnika i obiad gotowy. Kaszę pęczak wstyd się przyznać poznałam dopiero jakiś rok temu i jest teraz moją ulubioną zaraz po gryczanej. Przepis cytuję ZA

 

 Składniki


10 pałek z kurczaka
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka papryki w proszku (dla smaku i koloru)
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

1-2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
1-2 szklanki pokrojonych grubo warzyw (papryka, cukinia, cebula dymka, czarne lub zielone oliwki)
2-4 szklanki wywaru (lub przegotowanej wody przyprawionej do smaku ziołami/curry, solą i pieprzem)

 Wykonanie


Udka z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.

Duże płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać surową kaszę pęczak wymieszaną z pokrojonymi warzywami i równomiernie rozprowadzić. Zalać wywarem (lub przyprawioną wodą) tak aby płyn sięgał 1/2 do 3/4 cm ponad powierzchnię kaszy (warzywa mogą wystawać).

Na wierzchu ułożyć przyprawione udka z kurczaka. Mięso polać 3-4 łyżkami oliwy wymieszanej z przeciśniętym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i piec 60-75 minut.

Uwaga:) W czasie pieczenia należy sprawdzać, czy nie trzeba dolać wywaru. Kasza nie powinna wystawać ponad powierzchnię sosu. W razie konieczność dolać odrobinę gorącego wywaru/wody. 

 

 

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!