sezon na...

poniedziałek, 01 lipca 2013

 

 

Deserowo, słodko i pysznie.

 

Składniki

 

1 kg truskawek 

1 łyzka mąki ziemniacznej

 

Kruszonka 

6o g masła

2 łyżki płatków owsianych

1 łyżka mąki pełnoziarnistej

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka wiórków kokosowych

pół łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie 

Truskawki pozbawiamy  szypułek, myjemy, osuszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą posypujemy nią truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 30-40 minut.

 

sobota, 15 czerwca 2013

 



Sezon grillowy  trwa, więc szaszłyki, mięska, kiełbaski królują u mnie wprawdzie nie z grilla ale z piekarnika pyszne szaszłyki z polędwiczki wieprzowej w super marynacie, którą można użyć do wszelkiego rodzaju mięs i nie tylko na grilla.

 

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa

1 czerwona cebula

po pół żółtej i czerwonej papryki

marynata-przepis pochodzi z TEJ strony


1/2 szklanki sosu sojowego (najlepiej taki z obniżoną zawartością soli)
1/3 szklanki wody (lub trochę więcej jeśli chcemy aby sos był mniej słony)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
 4 łyżki oliwy z oliwek 
1 łyżka syropu z agawy (w oryginale – 1 łyżka miodu+2 łyżki ciepłej wody)
2 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki wódki wyborowej


Wszystkie składniki sosu włożyć do dużego słoika (1 litr) typu twist. Mocno zakręcić i kilkukrotnie potrząsnąć, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Marynatą polewać mięsa w czasie pieczenia na grillu, na ognisku lub na rożnie (na patelni albo w piekarniku).
Mięs nie solić! Sos jest dość słony, bo zawiera sos sojowy. 

 

Wykonanie 

Polędwiczkę pokroić w kwadraty jednakowej wielkości zamarynować, odstawić do lodówki. Paprykę pokroić w większe paski, cebulę w krążki. Nabijać na patyczki naprzemiennie, piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w 180 stopniach. 

 

 


 

 

wtorek, 11 czerwca 2013

 

To był pyszny obiad lekki i szybki. Korzystałam z TEGO przepisu ale zamiast mozarelli dałam żółty ser.

 

Składniki

8 plastrów szynki (u mnie szwardzwaldzka)

na każdy plaster 3-4 szparagi

4 plastry żółtego sera

 

dodatkowo

rukola

oliwa

sos balsamiczny

syrop z agawy

świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, gotujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Szybko studzimy w wodzie z dodatkiem lodu. Na każdym plasterku szynki układamy pół plasterka żółtego sera na tym szparagi, zwijamy. Grillujemy na patelni. Zgrillowane szparagi układamy na rukoli polanej sosem przygotowanym z oliwy, sosu balsamicznego i syropy z agawy, posypujemy zmielonym pieprzem.
 




niedziela, 09 czerwca 2013

Po pysznym odwróconym cieście z rabarbarem przyszła kolej na truskawki w cieście, skorzystałam z tego samego przepisu. Też jest pysznie, chociaż bałam się dać więcej truskawek bo myślałam że ciasto może nie urosnąć, ale wszystko przede mną, sezon na truskawki jeszcze trwa. 

 

Składniki

ciasto jak wyżej

truskawki

Wykonanie

Wyrobić ciasto, wyłożyć do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem na cieście ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki ,wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Ja swoje ciasto obsypałam lekko cukrem pudrem oraz pociętymi listkami mięty. 

 

sobota, 08 czerwca 2013

Kolejny przepis z cyklu "sezon na... " bo jak tu sobie wyobrazić wiosnę bez szczawiu i tak oto dziś zupa szczawiowa, dzięki temu że był to "swojski" szczaw była naprawdę kwaśna.

 

Składniki

pęczek szczawiu

2 średnie młode ziemniaki

1 litr wywaru warzywnego

4 łyżki śmietanki

po 1 jajku na osobę

sól, pieprz

 

Wykonanie

Szczaw przebrać, opłukać, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić. Zagotować wywar wrzucić ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków, wrzucić szczaw chwilę pogotować, dodać śmietankę oraz przyprawy. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

piątek, 07 czerwca 2013


 

Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem musi wyjść pysznie a jak doda się do tego mąkę pełnoziarnistą to jest i pysznie i zdrowo i szybko bo ciasto robi się błyskawicznie. Przepis jest z tej strony.

 

 Składniki 


250-300 g (6-7 łodyg) rabarbaru pokrojonego w kostkę
3 czubate łyżki cukru trzcinowego

biszkopt
3 jaja, osobno białka i żółtka
50 g cukru brzozowego
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Wykonanie 

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, połączyć z cukrem, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica o śr. 24 cm) i ułożyć w niej rabarbar. Piec ok. 10 min w nagrzanym piekarniku.

W tym czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i około połowy cukru brzozowego. W osobnej misce ubić żółtka z resztą cukru brzozowego, aż utworzy się kogel-mogel. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec partiami, na 2-3 razy, dodawać pianę z białek.

Wyjąć z piekarnika tortownicę z rabarbarem, przełożyć do środka masę biszkoptową, wierzch wyrównać i całość wstawić z powrotem do piekarnika na najniższy poziom.
Piec około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy ciasto jest upieczone (wbity w ciasto drewniany patyczek, po wyjęciu powinien być suchy).

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/akcja-rabarbar-iv-edycja 

 

                                                             Akcja rabarbar - IV edycja

 


 

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Fajne, zdrowe danie przez dodanie szczawiu trochę kwaśne ale smaczne.

 

Składniki

200 g kaszy pęczak

pół peczka szczawiu

1 cebula

100 ml białego wina wytrwanego

700 ml bulionu warzywnego

40 g utartego sera np. grana padano

oliwa

gałka muszkatałowa

przyprawa chili

pieprz, sól 

 

Wykonanie

Szczaw umyj, osusz, pokrój na paski. Zagotuj bulion i utrzymuj cały czas gorący. Cebulę przesmaż na oliwie, dorzuć pęczak po chwili zalej winem i gotuj aż wino odparuje. Partiami wlewaj do kaszy bulion do momentu aż kasz będzie miękka (ok 15 minut). Dodaj  szczaw oraz przyprawy. 


 


 

środa, 29 maja 2013

 

Jak wiosna to wiadomo, że też i rabarbar a jak rabarbar to w cieście u mnie muffiny razowe. Lubię je poniważ są łatwe i szybkie, pół godzinki i deser gotowy.  Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki

250 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
130 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 ml mleka
1 jajko
90 ml oleju
100 g rabarbaru (u mnie więcej)
2 łyżeczki świeżego utartego imbiru

Wykonanie

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na pół cenymetrowe kawałki. Składniki suche łączymy w jednej misce a mokre w drugiej po czym zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Dodajemy wcześniej przygotowany rabarbar. Rozkładamy do muffinkowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy około 20 minut do suchego patyczka.


 
 

sobota, 18 maja 2013

 

Tę sałatkę zrobiłam pierwszy raz w ubiegłym roku i posmakowała mi na tyle że postanowiłam się  nią z Wami podzielić tym bardziej że sezon na szparagi trwa:). Przepis wypatrzyłam na tej stronie gdzie autorka zrobiła z niej sałatkę warstwową, ja z braku stosownego naczynia z tego zrezygnowałam i też było pysznie aczkolwiek może mniej efektownie.

 

Składniki

pęczek zielonych szparagów

2 duże pomidory

4 jajka

puszka kukurydzy

2 łyżki jogurtu

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

Wykonanie 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, wrzucić na gotującą sie wodę, gotować ok. 4 minut, odcedzić i zahartować zimną wodą najlepiej z lodem. Pkroić je na 1 cm kawałki, kilka główek odłożyć do dekoracji. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę wraz pomidorami. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić, odstawić do lodówki aby się przegryzła. 

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!