niedziela, 09 lutego 2014

 

 

Surowy szpinak jadłam pierwszy raz ale napweno nie ostatni. Przepis pochodzi z ksiązki młodego uczestnika pierwszej edycji MasterChef Janka Paszkowskiego.

 

Składniki


2 garście szpinaku

1 szklanka możonego groszku

ok. 100 g fety

średnia czerwona cebula

miętę pominęłam

 

dressing 

oliwa z  oliwek

sok z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie

Groszek przelać gorącą wodą, odcedzić, szpinak umyć, osuszyć razem wymieszać, pokruszyć fetę, dodać cienko pokrojoną cebulę. Z podanych składników przygotuj dressing (uwga na sól bo feta jest dość słona) polej nim sałatkę, wymieszaj najlepiej łapkami jak radzi Janek.

Nie wiedziałam że mrożny groszek jest taki pyszny i słodziutki.

 

 

 

piątek, 07 lutego 2014

 

 

 

Tortów to ja raczej nie piekę, ale na tak szczególną okazję jak 50 urodziny to trzeba. Tort prezentował się jak widać a smakował pysznie a nawet bardzo pysznie. Zrobiłam go krok po kroku z przepisu Margarytki. Biszkopt pięknie wyrósł, nie opadł czego bałam się najbardziej. Polecam bardzo.

 

Składniki 

 
6 dużych jajek
1 szklanka* cukru
¾ szklaki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego dobrego kakao
30 g ciemnej czekolady deserowej
2 łyżeczki octu
szczypta soli

Krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki (30 - 36 %)
200 g nutelli

Poncz:
½ szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki likieru orzechowego, ewentualnie koniaku, winiaku albo innego mocnego alkoholu

Dodatkowo
1 słoik dowolnego dżemu 
200 ml śmietany kremówki
½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki gorącej wody
1 – 2 łyżki cukru pudru
podłużne biszkopty - około 30 sztuk
dowolne ozdoby

* szklankia o pojemności 250 ml

 

Wykonanie


 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Wszystkie rodzaje mąki i kakao przesiać przez sito i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z mąką.
Białka oddzielić od żółtek (białka do dużej miski, żółtka do mniejszej). Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier (nie wszystko na raz). Gdy piana będzie ubita to do miseczki z żółtkami wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać – żółtka robią się prawie białe i będą „pączkować” (zwiększy się ich objętość, więc miseczka nie może być za mała). Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem około 2 minuty – aż masa będzie jednolita i gęsta. Wsypać mąkę (na 2 razy) i połączyć z masą jajeczną (na niskich obrotach miksera – ja to robię na 2 stopniu).
 Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Ostudzony biszkopt przeciąć na 3 krążki. Można to zrobić metodą nitkową, (którą stosuje Margarytka) ja też skorzystałam z tej metody, poszło gładko i równiutko. Biszkopt delikatnie naciąć dookoła na wysokości 1/3 i 2/3 – tak aby po przecięciu nitką powstały 3 równe krążki. W nacięcie włożyć nitkę, gdy dwa końce nitki się spotkają skrzyżować je i delikatnie przeciągnąć przez biszkopt – nitka zadziała jak najlepszy nóż. Z drugim nacięciem postąpić dokładnie tak samo. Biszkopt najlepiej przecina się na drugi dzień po upieczeniu.

Gdy biszkopt będzie przecięty przygotować poncz do nasączenia ciasta. Cukier rozpuścić w ½ szklanki ciepłej wody, dodać sok z cytryny, a gdy całość ostygnie wlać alkohol i wymieszać.

W międzyczasie, gdy poncz stygnie zrobić krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części.

 *Gdy krem jest gotowy można zabrać się za składanie tortu. 
Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dosyć grubo dżemem. Do tortownicy o średnicy 28 cm włożyć ten krążek biszkoptu (obręcz powinna być zapięta) i obłożyć go podłużnymi biszkoptami. Na dżem wyłożyć część kremu i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć, nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć trzecim krążkiem i posmarować resztą kremu. Całość wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody i zostawić do lekkiego wystygnięcia – nie powinna jednak być zupełnie zimna przed wlaniem do śmietany. 200 ml śmietany obić z cukrem pudrem, pod sam koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę przełożyć do szprycy i ozdobić tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Można posypać starta czekoladą, ozdobić cukrowymi perełkami – tu pełna dowolność.
Po odpięciu tortownicy można zawiązać wstążkę, ale nie jest to konieczne, bo biszkopty nie odpadają – krem je „skleja” z biszkoptem.

*Tutaj niestety nie skorzystałam z rady autorki odnośnie zastosowania większej tortownicy po złożeniu tortu posmaroawałam każdy biszkopt kremem i dokleiłam do tortu resztę zrobiła wstążka a potem lodówka :) (po zdięciu wstążki biszkopty nie odpadły:))

Tagi: tort
09:12, juriel1 , deserowo
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 lutego 2014

 

Prosta w przygotowaniu przekąska do pracy lub dla gości. Ideałm byłoby zrobienie własnoręcznego placka jak na razie mam to w planach. Nie podaję dokładnej ilości składników bo to zależy od naszych upodobań oraz od tego jak duży rulon chcemy zjeść.

 

Składniki

wrapy

twarożek śmietankowy (np. almette)

rukola

łosoś wędzony

papryka czerwona

chrzan

świeżo mielony pieprz

 

Wykonanie

Rukolę umyć i osuszyć, wymieszać serek z chrzanem. Wrapy podgrzać na patelni grillowej, posmarować serkiem, rozłożyć na nich rukolę ułożyć łososia, pokrojoną parykę, obsypać pieprzem, zwinąć. Smacznego. 

| < Luty 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
O autorze
Gotowanie-odchudzanie

Wypromuj również swoją stronę Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!